GUIDE: Så lyckas du med din löneförhandling

Kom förberedd och fundera innan på vad du vill uppnå, är ett av tipsen inför lönesamtalet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Har du börjat en ny tjänst, eller är det dags för årets lönesamtal?
Här ger vi dig de bästa verktygen så att du kan komma förberedd och få ut precis det du vill av medarbetarsamtalet!

1 Förberedelser är A och O

En bra idé är att tänka tillbaka på tidigare löneförhandlingar. Vad funkade då? Vad blev inte bra? Och vad kan du lära av detta? Fundera över vad du vill du uppnå. Vad har du för önskemål om kompetensutveckling, förändring av arbetsuppgifter och karriärmöjligheter? Vilka är dina argument? Vilka motargument kan du tänkas få?

2 Titta på lönestatistiken

Logga in på lärarförbundets sajt och webbverktyget Min lön. Där ser du din löneutveckling de senaste åren och vad andra lärare i din yrkesgrupp tjänar. Om du ligger lågt i förhållande till andra jämförbara lärare är det självklart ett argument som du kan använda. Å andra sidan är en hög lön inte något skäl till en dålig löneutveckling. Observera att lönestatistiken ofta har viss eftersläpning – ta höjd för det! Lärarförbundet Kontakt kan svara på frågor och erbjuder personlig lönecoachning för dig som är medlem. Prata gärna också med din lokala avdelning.

3 Prata ansvar och mål

Sätt dig också in i arbetsgivarens lönekriterier. Vad betyder de i praktiken? Har du varit aktiv för att uppfylla eventuella mål?  I så fall är det något du kan använda för att höja lönen. Referera gärna till läroplaner, styrdokument och beslut i arbetslag/ämnesgrupper. Sätt ett mål för vad du vill uppnå och be chefen berätta hur du ska göra för att komma dit. Stäm av vid ditt nästa lönesamtal eller medarbetarsamtal hur långt du har kommit mot målet. Var medveten om att löneöversynen är något som sker under hela året, inte bara under lönesamtalet. Diskutera med kollegor, inklusive eventuella ombud, om hur lönekriterier och mål ska kunna bli konkreta och tydliga. Se gärna till att samtalet med lönesättande chef dokumenteras.

4 Lista dina bästa argument

Ta fram några huvudargument för varför du ska ha högre lön. Satsa på hårda fakta och lista dina starka sidor. Vad har du gjort bra och blivit bättre på under året? Hur har du bidragit till att utveckla verksamheten? Har du vidareutbildat dig? Beskriv ingående dina arbetsuppgifter. Ofta vet din chef inte exakt vad du gör. Berätta också hur du utvecklats och vilket värde du kommer att tillföra framöver. En bra tumregel är att fokusera på det du har gjort, 80 procent bakåt och 20 procent framåt i tiden.

5 Hota inte med uppsägning

Känner du dig så besviken och arg över utgången att du vill säga upp dig? Ta det lugnt! Det är sällan en framgångstaktik att hota med uppsägning. Men har du redan ett konkret jobberbjudande med högre lön på en annan skola har du förstås trumf på hand. Det är fingertoppskänsla som gäller.

6 Träna och få feedback

Låt en person du litar på leka ”chefen som inte alls vill höja lönen”, så att du kan vässa dina argument och få feedback. Byt gärna roller också så att du får sätta dig in i chefens argument.