Expertens tips när du börjar må dåligt av jobbet
Arbetsmiljö
Lärares sjukskrivningsstatistik vid terminsstart sticker ut – 6 av 10 som sjukskriver sig efter sommaren har en psykisk diagnos.
Hans Flygare är arbetsmiljöexpert vid Lärarförbundet. Han säger att lärare behöver bli bättre på att signalera att de mår dåligt i tid.
Signalera i tid
Så fort du känner att du mår dåligt av en för hög arbetsbelastning, behöver du berätta det för din chef. Klassiska symtom är till exempel sömnsvårigheter och minnesproblem.
– Kämpa inte vidare. Du är inte en dålig lärare för att du säger ifrån, tvärt om, säger Hans Flygare.
Prata med rektor
Rektor kan även förmedla kontakt till företagshälsovården. De kan hjälpa dig med ansökan om förebyggande sjukpenning till Försäkringskassan.
För att kunna bli beviljad förebyggande sjukpenning krävs en personlig behandlingsplan, som till exempel kan innehålla stresshantering eller KBT.
Hans Flygare, arbetsmiljöexpert på Lärarförbundet.
Tipsa din arbetsgivare om att hen kan få rehabiliteringsstöd från AFA, det vill säga upp till halva kostnaden för de insatser arbetsgivaren gör för att du ska må bättre.
Prata med facket
Prata med även med Lärarförbundets arbetsplats- eller skyddsombud.
När det inte funkar
Lärarförbundet kan hjälpa till i dialogen med arbetsgivaren och ställa krav utifrån arbetsmiljölagen – om du inte får gehör från rektorn. Det kan vara så att flera mår dåligt på din arbetsplats, och att arbetsmiljön har stora problem som behöver åtgärdas.
– Om fler gör allt det här, så synliggör vi ohälsan. Varenda lärare, vartenda skyddsombud, varenda facklig avdelning måste påvisa när lärare mår dåligt. Men det är ingen quick-fix, säger Hans Flygare.