Styrkan med kollektivavtal – kan skilja tusenlappar
Sveriges Lärare strävar efter att alla arbetsgivare ska ansluta sig till kollektivavtal.
Lön & avtal
Kollektivavtal handlar både om ekonomisk trygghet och inflytande på arbetsplatsen. Det säger Henric Börefelt Axell, ombudsman på Sveriges Lärare.
Som också tipsar hur du går vidare om din arbetsplats inte omfattas av kollektivavtal.
Lagarna som styr arbetsmarknaden ger anställda ett grundskydd.
– Men systemet i Sverige är byggt på att parterna ska komma överens om sjyssta villkor, säger Henric Börefelt Axell.
Frågan är extra aktuell efter att Sveriges Lärare vunnit striden om avtal på Birger Jarls gymnasium i Stockholm, genom strejkvarsel.
Kollektivavtalet styr till exempel pensionsavsättningar, ersättning för övertid, ersättning för arbete på obekväm arbetstid, föräldrapenningtillägg, sjuk- och semesterdagstillägg.
– Tjänstepension var en stor grej i diskussionen med Birger Jarl, de hade en egen privat lösning som gav medlemmarna två procent av lönen medan det i kollektivavtalet är det dubbla – många tusenlappar extra när man går i pension, säger han.
”Inflytande på arbetsplatsen”
Men kollektivavtal handlar också om att kunna påverka på arbetsplatsen.
– Mycket handlar om pengar, men lika viktigt är inflytande på arbetsplatsen. Ett kollektivavtal gör att medbestämmandelagen gäller fullt ut. Man kan välja ombud, sitta i direkta förhandlingar med sin rektor, man har rätt att få information om företagets ekonomi. Så inflytandet och delaktigheten på jobbet blir mycket bättre, säger Henric Börefelt Axell.
Utan kollektivavtal kan det vara svårt att få reda på vilka försäkringsvillkor som gäller.
– Arbetsgivaren är inte skyldig att redovisa försäkringar och pensionslösningar. Det kan vara ganska knepigt att ta reda på. Det är nästan ännu knepigare att räkna ut vad de privata försäkringarna är värda i slutändan – så gott som alltid är det sämre än de man får via kollektivavtalet, säger han.
Vanligaste förklaringen
Den vanligaste förklaringen Sveriges Lärare får från arbetsgivare som valt att inte ansluta sig till en arbetsgivarorganisation och teckna kollektivavtal är ekonomi. Det handlar både om försäkringar och medlemsavgifter till Almega.
– Man säger att det är dyrt, men ska man matcha de förmåner som kollektivavtalet ger så är det ännu dyrare, säger Henric Börefelt Axell.
Så kan du arbeta för kollektivavtal
- Hör av dig till Sveriges Lärare.
- Vi kommer att säga att du ska prata med dina kollegor och bygga upp ett tryck mot arbetsgivaren. Om medlemmarna inte ställer krav så kommer vi ingen vart. Grundtanken med fackförbund är att man tillsammans skapar styrka.
- Bjud gärna in en representant från Sveriges Lärare, som kan gå igenom fördelarna med kollektivavtal och ge er argument.
LÄS ÄVEN:
Forskaren: Därför avstår huvudmän från kollektivavtal
Efter fackets strejkhot – nu får lärarna kollektivavtal