Lärarna som jobbar på Sveriges fredligaste skola

Karin Johansson, Leen Chehada, Nina Andersson, Taha Mnawakh, Cecilia Lund och Andreas Eriksson ingår i trygghetsgruppen som arbetar med värdegrundsfrågor på Hässleholms tekniska skola.

I samband med 100-årsdagen av Emerich Roths födelse, initiativtagaren till Skolornas Fredspris, tilldelas årets pris till Hässleholms tekniska skola.
Temaveckor och fokuserat arbete på att identifiera brister fällde avgörandet.

Emerich Roth var en överlevare från Förintelsen och en hängiven förespråkare för mänskliga rättigheter och fred och priset går till de skolor som aktivt arbetar för att främja fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

Grattis till utmärkelsen! Hur har ni lyckats med detta, Nina Andersson, biträdande rektor på Hässleholms Tekniska Skola?

– Hässleholms tekniska skola har sedan några år återkommande fokusveckor med olika innehåll. De inrättades som en del i det systematiska likabehandlingsarbete då det framkommit att det finns brister gällande respekten för varandras olikheter.

Arbetet pågår dagligen

Räcker det med fokusveckor för att åtgärda sådana brister?

– Nej, arbetet med trygghet och likabehandling pågår dagligen i det löpande arbetet på skolan och våra fokusveckor innebär en möjlighet att rikta strålkastarna extra mot dessa frågor. Tanken och målet är att fokusveckorna ska genomsyra hela skolans verksamhet, från entréhallen in i klassrummen.

Vilka teaman har dessa veckor?

– Under ”mångfaldsveckan” ligger fokus på allas lika rätt och värde med utgångspunkt i att vi ofta söker oss till dem som är lika men lär oss av dem som är olika. Vi lyfter bland annat de olika diskrimineringsgrunderna samt hur vi påverkas av normer.

– En ”regnbågsvecka” anordnas på skolan i samband med Pride i Hässleholm. Under denna vecka belyser vi allas rätt att vara den man är och älska den man vill. I våras hade vi bland annat Tjej- och transjouren i Lund och Fredens hus på besök under denna vecka.

Stipendium på 50 000 kr

Känner ni att ni kan luta er tillbaka nu?

– Nej, nej, under hösten 2024 sker även ett samarbete med Rädda barnen och ”Kärleken är fri”, som är är ett projekt med fokus på förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, kommer att genomföras på skolan. Eleverna kommer att få kunskap om barnkonventionen, mänskliga rättigheter och olika typer av våld. 

Skolornas Fredspris är inte bara en utmärkelse, utan även ett stöd för skolor att vidareutveckla sitt arbete kring dessa viktiga frågor.

För Hässleholms tekniska skola innebär vinsten att skolan får ta del av ett resestipendium på 50 000 kronor samt flera utbildningsinsatser kopplade till fred, demokrati och mänskliga rättigheter under det kommande läsåret.

Arbetet kommer att inkludera fortbildning för personalen samt workshops och andra aktiviteter för eleverna, i samarbete med Fredens Hus.

Det här är Skolornas fredspris

  • Initiativtagare till Skolornas Fredspris är Emerich Roth (1924–2022).
  • Skolornas Fredspris delas ut den 26 september på Lärarscenen, Bokmässan, tillsammans med Emerichfonden, Fredens Hus och Lärarstiftelsen. Prisutdelare är Annie Lööf och Stefan Löfven.
  • Läs mer här om de andra skolorna som var nominerade till Skolornas Fredspris 2024.