Grundaren: ”Dela med dig av dina lektionstips!”
Lektionstips Det hade redan dykt upp en del lärartips på sociala medier när Fredrik Sandström började skissa på Lektionsbanken och idéerna som skulle göra den unik.
– Jag undrade varför ingen startade en sajt där materialet granskades innan det publicerades. Det fanns heller ingen som kopplade tipsen till läroplanen, säger han.
Så därför startade han en sådan sajt själv, en kvalitativ databas med lärarmaterial. Fredrik Sandström var då mellanstadielärare i Arboga, år 2011 stod för dörren och med det en ny läroplan, LGR 11.
– Det fanns redan bloggar och andra sajter där lärare delade med sig av material. Men det fanns ingen riktig syftesförklaring med tipsen. Heller ingen som granskade materialet, vilket kunde vara av högst skiftande kvalitet.
Här fanns behov av både struktur och metodik. Så när de första förslagen på LGR 11 kom satte sig Fredrik och la in hela det centrala innehållet av den kommande läroplanen i en databas. Till varje årskurs och dess olika ämnen började han sedan lägga in egna lektionsidéer.
Nu uppmanar han ännu fler lärare att gå in på Lektionsbanken.
– Dela med dig av dina lektionstips, säger Fredrik Sandström.
”Vill lärare ofta ha tag i”
Materialet på Lektionsbanken ska presenteras på ett likartat sätt. Det måste till exempel finnas en syftesförklaring, en metodbeskrivning samt kopplingar till skolans styrdokument.
Till varje lektionstips finns också ”lärarens tankar” bakom själva lektionen.
2012 nappade Lärarförbundet, och Fredrik anställdes efter en tid för att utveckla idén. Under åren har det tillkommit olika kategorier, projektbeskrivningar på idéer som kan sträcka sig över tre-fyra veckor och på senare år ”Grej of the day”, en populär variant om kända platser, personer och händelser.
Dessutom en kategori medietips.
– Lärare vill ofta ha tag i bra, korta faktafilmer, eller spelfilmer som man kan använda i undervisningen
Ta mig till Lektionsbanken.se!
Dela med dig av dina tips eller ta del av andras här!
https://lektionsbanken.se/
LÄS ÄVEN