Det är över femton år sedan det svenska skolväsendet var utsatt för så stora ekonomiska besparingar som nu.
Vi måste vara många som säger ifrån, protesterar och skapar en bred motståndsrörelse mot nedskärningarna.

Rapporterna duggar tätt om kommuner som sparar in på skola och utbildning. I valrörelsen för lite drygt ett halvår sedan skickade alla politiska partier ut ett helt annat budskap till väljarna. Då saknades inte superlativen om hur viktigt det är att satsa på skolan. Nu verkar de orden vara som bortblåsta.

Riksdagens egen utredningstjänst har visat att de ekonomiska neddragningar som nu sker är de största sedan 2007. Sveriges Lärare organiserar därför lokala demonstrationer och protestaktioner på många platser i landet. Vi gör det för att vi vet att en bra förskola och skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp och en förutsättning för deras förmåga att bidra till samhället i framtiden. Det samhället investerar i utbildning i dag, ger mångdubbelt tillbaka i morgon.

När politikerna försummar att investera i ungas skolgång, så riskerar det att följas av förödande konsekvenser. Specifikationerna på den notan heter sociala problem, segregation och utslagning, försämrad konkurrenskraft och minskad framtidstro. Allt detta vet vi. Allt detta vet politikerna. Ändå hotar nu uppsägningar, omplaceringar, kvalitetsbrister, fler sjukskrivningar och fler skolmisslyckanden.

Vi lärare är trötta på politiskt spel

Rikspolitikerna lägger ansvaret i knät på kommunerna. Kommunpolitikerna hänvisar till att regeringen borde skjuta till pengar till kommunerna. Och visst borde regeringen göra det för att kompensera för inflation och svagare konjunktur, men det fritar inte kommunpolitikerna från det yttersta ansvaret. Vi lärare är trötta på politiskt spel och på politiker som skyller på varandra. Det vi bryr oss om är vad som händer med eleverna, med våra kollegor och med oss själva och vår arbetssituation.

Jag är den första att säga att regeringens vårbudget var en stor besvikelse, men det är till sist ändå så att det är kommunpolitikerna som äger besluten. Kommunsektorn har under flera år i rad uppvisat mångmiljardöverskott. Vore det inte bättre att kommunerna nu tog ur ladorna i stället för att direkt slå mot den unga generationens humankapital? Så klart det vore.

Slår mot landets framtid och välstånd

Det Sveriges Lärare kräver av politikerna – på nationell nivå såväl som på kommunnivå – är att de vågar prioritera skola och utbildning. Vi lärare talar faktiskt inte i egen sak. Får barn och elever inte den undervisning och det stöd de behöver, ja då slår det mot hela landets framtid och välstånd.

Den politiska debatt vi ser i spåren av inflationsekonomin visar hur viktigt det är att vi är många som deltar i det lärarfackliga arbetet. Många politiker ger läpparnas bekännelse till budskapet att sätta skola och utbildning först. Få förmår stå för det i praktiken. Ett medlemskap i Sveriges Lärare är ett medlemskap i motståndsrörelsen mot nedskärningarna i skolväsendet. Du är väl med?

TUMMEN UPP:

  • UKÄ-rapport visar att ämneslärarutbildningen håller hög kvalitet. Inte läge för omvälvande reformer.

TUMMEN NER:

  • Marknadstänkandet hos skolans huvudmän leder till otillbörlig påverkan på lärares betygssättning. Roten till betygsinflationen.

Ledare i Vi Lärare #4 2023

Sveriges Lärares krav i Örebro

Sveriges Lärare protesterar mot att kommunen gjort nedskärningar i skolan på 200 miljoner kronor från 2017 till 2021 – och att det i budgeten för 2023 ska sparas ytterligare 46,4 miljoner kronor.

Dessutom ser Sveriges Lärare att budgeten för 2024 kommer bli ett stålbad för skolan och kräver att Örebro kommun:

  • Satsar mer pengar på skola och förskola.
  • Rätt förutsättningar för läraruppdraget med en god arbetsmiljö och bra arbetsvillkor.
  • Rensar på arbetsuppgifter i läraryrket.
  • Ökar andelen legitimerade lärare i förskola och skola (andelen behöriga lärare i kommunens grundskolor är 69 procent).
  • Löneuppvärderar lärare, studievägledare och yrkesvägledare.
 

LÄS MER:

Budskapet till politikerna: ”Ni har sommarlovet på er”

Efter lärarprotesterna: 102 nya miljoner till skolan

”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”

12 miljarder saknas – därför protesterar lärarna idag