De vill väcka barns läslust med dragshow
”Bland drakar och dragqueens” spelar ett hundratal föreställningar varje år för att locka till läsning.
Läsning Teatersällskapet ”Bland drakar och dragqueens” turnerar runt svenska bibliotek med sagostunder – för att öka läslusten hos barn. Jan Ericson är gymnasieläraren som ikläder sig rollen som sagoglitter-tanten Inga Tvivel.
LÄS ÄVEN: Läsraset – så brister skolan
Teatersällskapet ”Bland drakar och dragqueens” håller bland annat sagostunder och teaterföreställningar i drag. Jan Ericson är lärare i svenska på gymnasiet sedan 2007.
Varje år genomför gruppen ett hundratal föreställningar i läsfrämjande syfte.
– Dels vill vi föra ut klassiska berättelser och väcka intresset för dem. Om det leder till att någon börjar läsa, utforska vad det är för historier, är det läsfrämjande. Dels är det att bjuda på en spännande föreställning, som är rolig och läskig och lätt att känna igen, säger Jan Ericson.
Gymnasieläraren Jan Ericson är en del av ”Bland drakar och dragqueens” som arbetar med läsfrämjande föreställningar.
En av föreställningarna baserar sig på Bram Stokers klassiska berättelse Dracula.
– Vi har bearbetat berättelsen efter principer kring hur man skapar lättlästa texter och tagit fram sensoriska inslag utifrån historien. Det blåser en vind – jag tar fram en solfjäder och viftar på publiken. De får känna på något som är kallt och något som är varmt eller lukta på vitlök, allt för att förstärka historien. Sen ingår kostymbyten för att gestalta olika karaktärer, säger Jan Ericson.
Som lärare upplever han att ungdomar inte alltid är så intresserade av att läsa.
– De är inte så läsvana. Och det finns stundtals ett motstånd mot att läsa, säger han.
Där vaknar läsintresset
På biblioteken ser han däremot intresset växa.
– Har vi sagostund så uppmanar jag dem att gå ut och låna böcker. Ofta finns böckerna vi läst på biblioteket, så de kan låna hem och läsa igen. Vi ser också att sång och dans och interaktiva inslag smittar av sig på deltagarna och vi får vittnesmål från föräldrar att barnen fortsätter att sjunga hemma. Att skapa en positiv upplevelse kring berättelser, berättande och läsande, det tror jag att vi bidrar till, säger Jan Ericson.
Men företeelsen har också fått kritik för sin normbrytande inställning.
– Vi har fått vår beskärda del av hat och hot. Vi har blivit uppvaktade av nynazister. Men vi har aldrig ställt in våra sagostunder och det är viktigast. Vi har säkerhetsrutiner som vi följer. Om vi skulle ställa in så drabbar det barnen, och det är inte sjysst, säger Jan Ericson.
Vad tillför dragshow till föreställningen?
– Dragshow är glitter och glamour och ett sätta att göra saker festliga, uppklädda. Det jag antagligen är för barnen är en vuxen som är klädd i väldigt glittriga kläder. Det kanske är lite roligare att ha en glamourös sagoläsare än en clown. Dragshow är lek, säger han.
LÄS ÄVEN: Läsexperten: ”Vi måste vara mer nyfikna”
Detta är ”Bland drakar och dragqueens”
- ”Bland drakar och dragqueens” består av de tre svenska dragartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson).
- Artisterna är professionella skådespelare från bland annat Kungliga Operan och Stadsteatern, samt även utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger.
- ”Bland drakar och dragqueens” är ett självständigt svenskt teatersällskap utvecklat av regissören och författaren Petter Wallenberg.
- Fenomenet att dragshowartister uppträder för barn och unga finns på olika platser och genomförs på olika sätt av olika aktörer, fristående från varandra, med olika syften och innehåll.
- ”Bland drakar och dragqueens” fokuserar på att skapa scenkonst, läslust och pedagogisk deltagarkultur för olika målgrupper.
- ”Bland drakar och dragqueens” teaterverksamhet har vunnit flera priser, bland annat Årets folkbildare av Stockholms Stad och Pelle Svanslös “Våga vara snäll”-pris.
- Sveriges författarförbund har även lyft fram verksamheten och arbetsmetoderna.