Read Hour: Svenska Akademien om läsningen i skolan

Barn som läser och Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien
Foto: AdobeStock/Samuel Uneus

Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare är en av Read Hours Läsande förebilder.

När Read Hour drar igång, i år med en läshelg den 6-8 september, är Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm en av kampanjens drygt 300 ”Läsande förebilder”.

– Språket är förstås fundamentalt för att vi ska kunna uttrycka oss och få ett utbyte med andra människor. Att kunna formulera oss och omvärlden är bland det viktigaste vi har, säger Mats Malm, som innehar stol nummer 11 och sedan 2021 även posten som ständig sekreterare.

Vad innebär det att vara en läsande människa?

– Det finns inte ett mått. Läsning är viktig och har en central roll i tillvaron. Den låter oss sätta oss in i andras upplevelser och världsbild, säger han.

Var du en tidig läsare?

– Jag vet inte riktigt. Jag bodde i Australien där man börjar skolan när man är fem år gammal, så det var en flygande start, säger Mats Malm.

Boken alla fastnar för

En av de första böcker som gjorde avtryck är Ivar Arosenius Kattresan.

– Den har jag återkommit till. När katten äter så den spricker så går författaren över gränsen på ett sätt som alla fastnar för, säger han.

Svenska Akademien gav ut ”En bro av poesi” 2021, och nu kommer ytterligare en antologi riktad till skolbarn.

Tid för poesi ges ut i samarbete med Skolverket, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, En bok för alla och Läsrörelsen och riktar sig till mellanstadiet.

Lärarstiftelsen är också en av organisationerna bakom Read Hour.

”Läsning är grundläggande”

– Att kunna läsa är helt grundläggande i vårt samhälle och det är en fråga som Lärarstiftelsen och våra föregångare har arbetat med i snart 150 år. Genom Read Hour vill vi belysa vikten av läsning och vi hoppas att många inspireras till att läsa, säger Malin Tufvesson, generalsekreterare på Lärarstiftelsen.

Sedan 1987 delar Svenska Akademien ut svensklärarpriser.

– Barnen är framtiden och lärarna gör en enastående insats, säger Mats Malm.

Som också hanterar en närmast omöjlig uppgift galant:

Vilken är den bästa boken du vet?

– Om jag måste välja så är det ”Drottningens juvelsmycke” av Carl Jonas Love Almqvist. Den är inte alldeles lättillgänglig, men den luckrar upp gränser mellan genrer, samhällsklasser och kön på ett strålande sätt. Jag är förtjust i romantiken, säger Mats Malm.

Detta är Read Hour

Ideella organisationen Läsrörelsen samlar andra ideella och kommersiella aktörer för Read Hour under FN:s läskunnighetsdag den 8 september.

Mellan klockan 19 och 20 är det lustläsning som står i centrum.

Men redan den 6 september uppmanar Skolverket till en festdag för läsning och bokförlag och ljudboksförlag kommer att uppmärksamma dagen.

Evenemanget genomförs med stöd från Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Svensk Biblioteksförening.

Fler än 300 Läsinspiratörer deltar för att sprida läsning.

Under 2024 uppmärksammar Read Hour att det finns 773 miljoner människor som varken kan räkna, läsa eller skriva – trots att det enligt FN är en mänsklig rättighet.

LÄS ÄVEN: 

Elvaåringe Sepenta är läsinspiratör på sociala medier

Läslarmet: Historiskt ras för Sverige

Lek och lust att läsa – nu dras eleverna till skolans bibliotek