Läraren Sandra peppar läsning – nu tipsar eleven jämnåriga

Läraren Sandra Nejström lät Carl Blomqvist och hans läskompis lämna lektionerna för att läsa och diskutera Pax-serien. Nu delar nioåringen sina boktips på Instagram – med tusentals följare.

Det talas ofta om läskrisen – mer sällan om läslusten.
Läraren Sandra Nejström lät tredjeklassaren Carl Blomqvist lämna lektionen för att diskutera böcker med läskompisen – ett rum för läsglädjen.
Nu tipsar nioårige Carl om böcker på Instagram – med flera tusen följare.

Pappa Fredriks Instagramkonto ”Författarfredrik” är hemvist åt sonens ”Carl boktipsar”, inlägg som uppmärksammats av SVT och vars skapare kommer att delta i TV4 Nyhetsmorgon.

Carl börjar i fjärde klass, men läsintresset väcktes redan på lågstadiet.

Så sporrar Sandra elevernas läslust

Läraren Sandra Nejström släppte ibland i väg den lille Pax-fantasten från lektionerna, tillsammans med läskompisen.

– Carl fick tillsammans med en klasskompis ibland gå i väg och samtala om Pax-böckerna, och de hade en Pax-klubb där de skrev och ritade kring Pax-serien. Detta bygger helt på visat genuint intresse och tillit. Att vara tillåtande till ämnen som intresserar och att hitta tiden för att skapa läslust är avgörande, säger hon.

Carl förklarar att en läskompis gör honom extra peppad på att läsa vidare.

– En sån borde du ha. Det blir väldigt motiverande, säger han.

Sandra Nejström arbetar på olika vis med att väcka nyfikenheten och glädjen inför böcker.

– För att bli ett bra föredöme behöver du som lärare läsa ofta och på olika sätt. Jag högläser, ger tid för parläsning och enskild läsning. Vi har även lektioner eller en del av en lektion där vi lyssnar på en uppläst bok med bilder eller lyssnar till en inläst bok, säger hon.

”Pratade mycket om böcker”

Och Carl bekräftar:

– Vi pratade rätt mycket om läsning och hade rätt mycket läsning på schemat.

Läsningen är också ett sätt för familjen Blomqvist att umgås.

– Min mamma har en sjukdom som heter ME som bland annat gör att man blir väldigt trött, man kan inte sporta som andra familjer. Så vi fick hitta på andra saker tillsammans i soffan. Och då blev det läsning.

– Vi läste högt för varandra och gav oss ut på äventyr på så sätt. Efter att jag läst Pax-serien två gånger ville jag göra något mer med den. Så jag skrev manus och min pappa hjälpte mig att spela in och lägga ut. Och det blev succé, säger han.

Varför tror du att barn i din ålder har svårt att komma i gång med läsning?

– Jag tror tyvärr att paddorna och mobilerna och tv-spelen tagit över för mycket. Det blir ”jag ska bara spela klart rundan”. Det är en av poängerna med boktipsandet, att fler ska börja läsa. Det är aldrig för sent. Det är synd för dem som inte gör det, alla borde få ha den underbara känslan i kroppen när man läser en bra bok, säger han.

Carl pratar om läsning i Nyhetsmorgon, TV4, fredag 18 augusti.

LÄS ÄVEN

”I varje stökig pojke finns en vetgirig elev”

Professorn om varför flickor läser bättre än pojkar

Så får han de mest läsovana att vilja läsa

Så blir skönlitteraturen levande för sva-elever

Herlitz: Lyckokast med högläsning på gymnasiet