Därför tar lärarprofilen jobb som skolbibliotekarie

Foto: Samuel Unéus

Anne-Marie Körling är en av de lärare som täcker upp i skolbiblioteket – sedan bemanning blivit lag.

Bemannade skolbibliotek är ett lagkrav på rektorerna.
Men bristen på skolbibliotekarier gör att lärare får hoppa in. På Kristinebergsskolan i Stockholm vikarierar snart ett känt ansikte: läraren Anne-Marie Körling.

Hon har lämnat klassrummet.

– Efter sista klassen bestämde jag mig; jag ville lämna läraryrket med känslan av att ha gjort det mesta och bästa i min lärargärning, säger Anne-Marie Körling, lärare, läsbildare och krönikör på Vi Lärares systertidning Ämnesläraren.

Nu blir det några månader i skolbiblioteket på Kristinebergsskolan i Stockholm. Arbetet är ett vikariat, och Anne-Marie Körling är nyfiken.

Foto: Samuel Unéus

Anne-Marie Körling.

– Jag är inte utbildad skolbibliotekarie, vem som helst kan inte bli det. Men jag kommer med full kompetens om läsning, med läslust och läsfrämjande arbete, säger hon.

En rektorsfråga

Vikariatet är på halvtid, några månaders arbete.

– Jag vill titta, räkna barn, hur många kommer, når man alla, hur ser det ut organisatoriskt? Biblioteket måste vara skolans nav och skolan måste ha det i en central del av organisationen, säger hon.

Tillgången till bemannat skolbibliotek är en rättighet.

Men kostnader och brist på skolbibliotekarier – Aftonbladet skriver att det i dagsläget saknas 1 300 – gör att biblioteket kan bli läraransvar.

– Det är en rektorsfråga hur man organiserar skolbiblioteket. Jag vet bibliotekarier som går under samma organisation som vaktmästeriet. En bibliotekarie ska inte behöva knacka på dörren och fråga om man får vara med, säger Anne-Marie Körling.

”Visar att vi ska läsa”

Skolverket skriver att ”det finns många fördelar med att skolbiblioteken bemannas av fackutbildade bibliotekarier”.

Att bygga ett bibliotek tar tid, säger Anne-Marie Körling.

– Under tiden kan man bära böcker med sig, se till att det finns böcker i klassrummet. Att man visar att vi ska läsa, vi får läsa, det finns böcker att läsa. Men om platsen inte gestaltar att böcker är viktigt, då går man inte dit, säger Anne-Marie Körling.

LÄS ÄVEN: 

Här försvinner bibliotekarien på skolan efter sparkraven

Regeringen satsar på bemannade skolbibliote

Debatt: Satsningen riskerar bli en tummetott

Jonna, 38, driver skolbibliotek i världsklass