Regeringsförslaget: Uppluckrad arbetsrätt

Las
Lärarförbundets varningar räckte inte: regeringen vill ändra turordningsreglerna.
Samtidigt erbjuder januari-partierna nya möjligheter till vidareutbildning och jobbväxling.
– Det är ingen idé att gråta över spilld mjölk. Nu förhandlar vi för framtiden, säger Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef.
LÄSTIPS Detta gäller om du arbetar i lovskola
Regeringsförslaget som lämnades under måndagen i samarbete med C och L innebär i korthet att arbetsgivarna får undanta tre i stället för två från turordningsreglerna. Samtidigt ändras villkoren för uppsägning från ”saklig grund” till ”sakliga skäl” – något som även det uppfattats som en uppmjukning av arbetsrätten till arbetsgivarens förmån.
– Det är ett minus, en lagstiftning som är mer arbetsgivarvänlig när det gäller anställningstryggheten. Men i en förhandling finns plus och minus. Och exakt vilka regler vi har för turordning på olika områden, det hör till framtiden, säger Mathias Åström.
LÄSTIPS: Han sågar nya las-förslaget
Han räknar med att de kommunalanställda redan skyddas av sina omfattande avtalsskrivelser. Läget kommer dock att klarna till hösten, när Lärarförbundet beräknas ha förhandlat färdigt om vad som ska gälla med Sveriges kommuner och regioner, arbetsgivarorganisationen Fremia, Svenska kyrkan och Statens arbetsgivarverk – samtliga företrädare för lärares arbetsgivare.
– Det finns viktiga förbättringar i förslaget också, säger han.
”Måste ta ansvar för helheten”
På plussidan finns möjligheterna till statliga bidrag för vidareutbildning eller omställning.
Är ni inte rädda att förlora lärare?
– Vi vill att de som vill vara lärare ska vara det. Drömmer man om att bli trädgårdsmästare, då är det trädgårdsmästare man ska vara. Och andra som finns på arbetsmarknaden kan ställa om till lärare. Men viktigast är möjligheten att bredda och förstärka sin lärarkompetens, säger Mathias Åström.
Tidigare har han riktat skarpa varningar mot att peta på anställningstryggheten.
– Nu blev det ändå så. Lärarförbundet reserverade sig, men vi ingår i PTK och vi måste ta ansvar för helheten. Regeringen och samarbetspartierna har har lagt fram förslaget, som nu går på remiss. Lärarförbundet går vidare med de andra frågorna kring omställningsförslagen. Det är ingen idé att gråta över spilld mjölk, säger Mathias Åström.
Regeringens och samarbetspartiernas förslag går på remiss, och kommer att beslutas i höst. Eftersom det finns en majoritet är det sannolikt att de röstas igenom.
I så fall träder lagförändringarna i kraft i juni 2022.
LÄS ÄVEN
Större kraft som enat lärarförbund
Covid-paus för kritiserad utredning