Las-förhandlingar kraschar på nytt

Förhandlingschefen Mathias Åström och ordföranden Johanna Jaara Åstrand på Lärarförbundet som står fast vid sitt nej till utredningen och nya las-förslaget.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Las-förhandlingarna kraschar för andra gången. Lärarförbundet vägrade gå med på uppmjukade uppsägningsregler.

Landsorganisationen (LO) har hoppat av las-förhandlingarna, precis som Lärarförbundet, och därmed blir det inget avtal för de privatanställda lärarna.

Det innebär att frågan går tillbaka till rikspolitiken – och nu gäller hela den svenska arbetsmarknaden.

JAARA ÅSTRAND: VI STÄLLER OSS INTE BAKOM ATTACKEN MOT ANSTÄLLNINGSSKYDDET

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi inte kan acceptera försämringar av uppsägningsreglerna när det gäller saklig grund. Det handlar både om att stå upp för våra medlemmar och den svenska modellen, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

”Saklig grund” ett problem

Det Lärarförbundet vänder sig mot är förändringar i begreppet ”saklig grund”, som skulle innebära att det blir lättare för arbetsgivaren att säga upp enskilda medarbetare i situationer som inte beror på arbetsbrist.

Johanna Jaara Åstrand är kritisk till att politikerna "lagt en våt filt" över förhandlingarna.

Hur märktes det under de två sista förhandlingsdagarna?
– Det är klart att det är uppenbart att det försvårar förhandlingarna när det finns ett hotande lagförslag, som levererar det arbetsgivaren vill. Det är en orimlig utgångspunkt från början, och nu har två seriösa förhandlingsförsök gått under, mycket på grund av det, säger Johanna Jaara Åstrand.
 
Ert nej innebär ju samtidigt att förslagen i Gudmund Toijers utredning riskerar att bli lag. Hur tänker du kring det?
– Frågan är tillbaka hos politiken. Vi har inte ändrat uppfattning, den utredningen måste bort. Den skulle vara förödande för svensk arbetsmarknad. Den innebär en extrem övervikt till arbetsgivarens fördel.

”Kritiken skoningslös”

Gudmund Toijers utredning är på remiss till 26 oktober – utredaren själv föreslår att beslutet pausas med tanke på hur covid-pandemin påverkar arbetsmarknaden.
 
– Kritiken mot den är skoningslös, säger Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef.
 
I Toijers utredning finns inga lagförslag om förändring av bestämmelserna för vad som är sakliga skäl för uppsägning.

– Vår kritik mot den handlar om att det inte kommer att gå att ogiltigförklara en uppsägning, samt att undantagen för turordningsregler ökar, säger Mathias Åström.