”Jag brinner för att unga elever ska få läsa mer”
Ny bloggare
Karin Herlitz är Skolvärldens nya bloggare.
– Jag rycks gärna med i debatten, säger hon.
Men räkna med att hon kommer att starta en och annan diskussion också – särskilt om det handlar om ungas läsning.
Karin Herlitz är sedan mer än 20 år lärare i svenska och engelska. År 2019 fick hon Helgepriset för sitt engagemang i ungdomars läsning. Hon har också skrivit flera böcker, däribland ”Skönlitteratur i undervisningen” som gavs ut förra året. Nu får Skolvärldens läsare stifta bekantskap med henne också i ett kortare format.
– Det ska bli väldigt kul att blogga på sajten och kunna reflektera över det som händer i nyhetsflödet, säger hon.
Hjärtefrågan är ungas läsning.
– Det genomsyrar allt jag står för och det jag tycker är viktigt. Det är en otrolig känsla att se hur en elev som kommer till gymnasiet och har svårt att hantera information utvecklar förmågan att ta till sig en text, reflektera över innehållet och själv börjar skriva på ett sådant sätt att den får fram sitt budskap och kan resonera om vad som är relevant, säger Karin Herlitz.
”Lär sig på ett helt annat sätt”
Att läsa samma bok och sedan prata om den i grupp är ett vanligt inslag på hennes lektioner.– De diskussionerna och analyserna är en viktig del i undervisningen. Sätt Janne Tellers bok ”Intet” i händerna på en skolklass, så får du se!
Bortsett från en utlovad extraordinär läsupplevelse händer det här:
– Eleverna lär sig på ett helt annat sätt än när var och en sitter för sig själv och producerar något som i slutändan blir till en massa enskilda bedömningar för oss lärare, säger Karin Herlitz.
Bloggar om bedömningshetsen
Bedömningshetsen är nämligen ett mindre lustfyllt ämne som hon bloggar om.– Så mycket värdefull tid går åt till att bedöma och dokumentera alla dessa bedömningar. Jag ser på facebook hur lärare söker tips på hur de ska klara sin administration. Vår tid har inte ökat, men det har antalet arbetsuppgifter gjort. Nu är vi ett läge där många lärare jobbar så att de blir sjuka. Tyvärr talar jag av egen erfarenhet när det gäller det här.
Karin Herlitz har dock ett förslag på lösning. Det är bara att surfa in här: skolvarlden.se/bloggar/karin-herlitz