Varselvåg över lärarutbildare: ”Kompetens försvinner”
På flera universitet hotas lärarutbildare av varsel.
Lärarutbildning
En varselvåg sköljer över lärarutbildningarna i Sverige.
Besparingarna ses som en nedmontering av utbildningarna.
– Vi är mycket bekymrade, säger Kia Kimhag, ordförande för riksföreningen Universitet och Högskolan.
Samtidigt som lärarbristen är stor och förväntas bli ännu större de kommande åren varslas lärarutbildare runt om i landet.
– Det finns en stor och utbredd oro även på de läroplatser där inga varsel ännu lagts. Våra medlemmar rapporterar att det ”hänger i luften”. Att man bara väntar på att det ska ske, säger Kia Kimhag, ordförande för riksföreningen Universitet och Högskola.
Utöver de fyra orter där varsel redan lagts eller är nära förestående – Göteborg, Borås, Region Väst och Dalarna – förväntas att även Karlstad, Örebro, Stockholm, Malmö och Jönköping inom den närmaste framtiden kommer att genomföra liknande besparingar, enligt Kia Kimhag.
Anpassar kostymen
Kia Kimhag.
Övertalighet som följd av minskat antal studenter uppges oftast som skäl.
– Det är lite färre studenter som söker sig till lärarutbildningen. Orsakerna kan vara många. Vissa lärarutbildningar varslar mångåriga medarbetare vilket innebär att viktig kompetens försvinner från våra lärarutbildningar.
Och lärosätena arbetar snabbt med att anpassa kostymen.
– Vi upplever att det vid vissa lärosäten gått fort från att se problemet med färre sökande, minskade ekonomiska villkor till att medarbetare tvingas lämna sina jobb. Det är ett kortsiktigt gungfly där det saknas konsekvensanalyser. Risken är stor att lärarutbildningarna påverkas till det sämre när kompetens försvinner.
Ska spara 42 tjänster
Högskolan Väst genomför just nu en omstrukturering av utbildningsverksamheten. De hävdar att inga utbildningar kommer att tas bort men att övertalighet kan uppstå.
Elisabeth Jansson.
– Just nu pågår så kallad ”tidig omplacering”, säger prefekten Elisabeth Jansson.
Högskolan Väst ska spara motsvarande 42 helårstjänster, spridda på över hela lärosätet. Tidig omplacering är ett sätt att erbjuda vissa personer nya tjänster innan en konstaterad arbetsbrist i den turordningskrets de för närvarande tillhör.
Högskolan i Borås har minskat antalet universitetslärartjänster med en tredjedel, från 72 till 46 det senaste året. 18 har sagts upp, fyra omplacerats och fyra fått nya jobb, enligt Marc Hermansson vid högskolans kommunikationsavdelning.
”Vi är rejält bekymrade”
Försvinner lärarutbildningen helt från vissa orter kommer det framförallt att ha en negativ påverkan på äldre studenter, de som etablerat sig med hem och familj och som har svårt att flytta.
– Vi är rejält bekymrade. På vissa orter riskerar vissa program inom lärarutbildningen att försvinna. Vi vet att många av våra studenter som börjar utbildningen väljer bort lärosäten som innebär att de måste flytta. Det syns till exempel genom att distansutbildningar har fler sökande.
Kia Kimhag har sett cyklerna på nära håll sedan 1996. Satsningar, riktade stöd, neddragningar…
– Från departementshåll ombeds lärarutbildningen ständigt att förändras. Förändringar om innehåll i program, till exempel, men det har även genom åren kommit önskemål om att snabba på utbildningen genom att förlägga sommarstudier. En sorts utbildningsfabrik där allt skulle gå fort. Men förslagen kommer inte göra utbildningen varken bättre eller mer attraktiv.
LÄS MER:
Svagt intresse för extraspår till lärarutbildning