Sveriges Lärare kan ta universitet till domstol

Sveriges Lärares representanter Marcus Löfdahl, René Schultz och Henric Börefelt Axell överväger att ta Göteborgs universitet till domstol i ett tvistemål.

Sveriges Lärare överväger att ta Göteborgs universitet till domstol.
Anledningen bottnar i hur lärosätet gått tillväga för att minska antalet lärarutbildare.
– De har rundat facket och det har gjort oss heligt förbannade, säger René Schultz, regionombudsman för Sveriges Lärare.

Tolv tjänster vid lärarutbildningen vid Göteborgs universitet är på väg att tas bort när lärosätet ska spara pengar.

Lokala och centrala förhandlingar med berörda fackförbund har avslutats i oenighet.

Men sista ordet är inte sagt. Sveriges Lärare överväger att ta universitetet till domstol i ett tvistemål.

”En väg förbi oss”

Enligt Sveriges Lärares representanter i förhandlingarna, Marcus Löfdahl, och René Schultz har universitetets strategi att göra om turordningskretsarna kraftigt beskurit fackets möjligheter att stötta sina medlemmar.

René Schultz.

– Om arbetsgivaren vill göra om organisationen så sker det i förhandling med facket. Genom att gå direkt på kretsarna har de hittat en väg förbi oss. Vi känner oss utmanövrerade och är heligt förbannande, säger Sveriges Lärares regionombudsman, René Schultz.

Göteborgs universitet har skapat kretsar utifrån vad de kallar ”Jämförbara arbetsuppgifter” och även kastat in begreppet ”Ledningsuppgifter”.

Anser universitet att man har en ledningsuppgift hamnar man i en säker krets.

– Ledningsuppgifter behöver inte betyda budget- eller personalansvar utan kan vara lite vad som helst, ansvar för schemaläggning, till exempel, säger Henric Börefelt Axell, ombudsman och förhandlare på Sveriges Lärare.

Har jobbat över 20 år

Förfarandet gör att arbetsgivaren kan handplocka vilka de vill ha kvar.

– Det blev många personer som undantogs så kretsen med renodlade lärare blev liten. Vissa av dem som nu riskerar att bli uppsagda har jobbat i över 20 år, säger Henric Börefelt Axell.

Att skapa nya kretsar istället för att omorganisera verksamheten eller följa principen först in – sist ut, är tillåtet men har varit ovanligt i den akademiska världen.

Henric Börefelt-Axell.

– Arbetsgivaren kan tyvärr skapa kretsar så som de passar dem. I princip kan en krets bestå av en person som arbetsgivaren antingen vill behålla eller som de vill bli av med, säger René Schultz.

”Delar inte deras tolkning”

Nu avvaktar Sveriges Lärare universitetets beslut om att säga upp personal. När det kommer kan Sveriges Lärare gå vidare i ett tvistemål i domstol, förutsatt att någon av dem som blivit av med jobbet känner sig orättvist behandlad.

– Konflikten mellan arbetsgivaren och facket ligger i begreppet ”jämförbara arbetsuppgifter”. Vi delar inte deras tolkning av vad som är jämförbara uppgifter och vill att principen ”först in, sist ut” ska gälla såvida man inte kommer överens om något annat, säger Henric Börefelt Axell.

Markus Nivala, prefekt för institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet svarar via mejl:

– ­Det är totalt tolv medarbetare som riskerar omplacering eller uppsägning, inklusive SACO- och OFR-medlemmar. Begreppet ledningsuppdrag inkluderar alla programledare, studierektorer, vice prefekter, proprefekt och prefekt. Det finns en klar och signifikant skillnad mellan de respektive turordningskretsarna vad avser innehåll och inriktning. Denna skillnad i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter framgår av rubricering av de respektive kretsarna.

”Mindre justeringar”

Markus Nivala framhåller även att: 

– Turordningskretsarna har förhandlats vid fyra tillfällen. Alla underlag, beslut och protokoll från de lokala förhandlingarna samt protokoll från den centrala förhandlingen är tillgängliga till medarbetare. 

– Efter den första lokala förhandlingen har några mindre justeringar i förslag till turordningskretsar gjorts, till exempel har både arbetsgivaren och personalorganisationerna tillkommit med namngivna undantag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen. 

Riksföreningen Universitet och Högskolas styrelseledamöter Jessica Eng och Marcus Löfdahl.

För Riksföreningen Universitet och Högskolas styrelseledamöter Marcus Löfdahl och Jessica Eng har förhandlingarna med Göteborgs Universitet varit slitsamma.

– Turordningsreglerna för statligt anställda innebär att lärosätena i praktiken har fria händer att välja vilka som ska bort, säger Marcus Löfdahl.

– Fler lärosäten kan ta rygg på det som hände i Göteborg och göra samma sak. Alltså precis som de vill, säger Jessica Eng. 

Begreppet ”ledningsuppdrag” provocerar också.

– Personer som jobbat länge och som varit informella mentorer och som halkat efter lönemässigt räknas inte som ledningspersoner och får gå först. Dagens brister måste belysas. Mot staten är facket svagt, säger Jessica Eng.

LÄS MER:

Varselvåg över lärarutbildare: ”Kompetens försvinner”

Sveriges Lärarstudenters krav: ”Har sett stora brister”

Världslärardagen: Då behövs 44 miljoner nya lärare