Så lyckas du på anställningsintervjun
Podcast Du har sökt ditt första lärarjobb och blir kallad på intervju. Här är frågorna som alltid dyker upp!
Hur gör du för att sticka ut i konkurrensen bland alla sökande, lyckas med löneförhandlingen och ha koll så att du inte missar några viktiga detaljer i anställningskontraktet? Lärarstudentpodden pratar med två experter som ger dig bästa tipsen.
I nya avsnittet gästar Semira Vikström, rektor på Visättraskolan i Huddinge och Cecilia Thörngren, ombudsman på Lärarförbundet. De tycker bägge två att det är mycket viktigt att vara väl förberedd inför intervjun. Men det är det tyvärr inte alla som är, säger Semira.
– Alldeles för ofta upplever jag att man kommer och inte vet vilken lön man vill ha, inte har koll på löneläget utan är lite fundersam. Jag tycker att man ska ha koll på sitt lägstakrav redan på intervjun så att jag direkt kan se om vi kan mötas. Om någon kräver 50 000 så är det bra att jag får veta det direkt så att jag kan gå vidare till någon annan, säger hon.
Lärarförbundets kurs ”Ny lärare”
Cecilia Thörngren, som håller i kursen ”Ny Lärare” som Lärarförbundet håller i, tycker att det är viktigt för den jobbsökande att göra research innan.
– Titta på arbetsgivaren. Kolla upp arbetsplatsen. Vad finns det för förutsättningar där? Finns kollektivavtal? Jag tycker också att man kan höra av sig till facket för att fråga om de känner till något om arbetsplatsen, säger hon.
Semira har ytterligare tips som rör research.
– Man kan också kolla på Skolinspektionens skolenkät. En del av den består av anonyma svar från pedagogerna som tycker till om skolan de jobbar på. Det är en jättebra undersökning, säger hon.
Anställningsintervjun som en dejt
Men tänk inte för mycket på vad arbetsgivaren, rektorn, vill höra under intervjun. Tänk på dig själv också.
– Jag känner att anställningsintervjun är lite som en dejt. Det är inte bara jag som söker som ska duga. Jag ska ju också känna att: Här vill jag jobba, säger Cecilia Thörngren.
Tänk inte bara på att svara rätt på rektorns frågor, utan ställ även frågor själv.
– Det är viktigt att tänka igenom vad som är viktigt för mig som lärare. När jag själv sökte jobb kände jag att det var viktigt för mig att jobba i ett arbetslag. Då måste man ju själv ställa frågor om just det i intervjun, säger Cecilia.
Så vilken fråga kommer alltid upp från arbetsgivaren då? Semira Vikström säger att hon har en specifik fråga som hon ställer varje gång.
– Jag vill att du ska förklara varför du väljer att söka till just min skola. Den frågan är direkt avgörande för mig. Jag vill att du ska sätta ord på det. Om jag, under intervjun, märker att du inte vet vilken skola du sökt till så kommer du inte att få jobbet.
Lyssna på Lärarstudentpodden!