Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön
Podcast Nya avsnittet av Lärarstudentpodden ger dig bästa tipsen inför första lönesamtalet och flera konkreta råd för bättre ingångslön.
Mardjan Dubois, ombudsman och löneexpert på Lärarförbundet och Eva Lindström, förskollärare gästar Lärarstudentpodden och delar med sig av flera riktigt smarta tips som rör lönesamtalet.
Men hur får man bra lön om man är helt ny och ännu inte har några meriter?
– Som student har du ju visst presterat. Du har ju pluggat i flera år. Det är faktiskt en styrka att du är färsk och nyutbildad. Du är ju precis klar med en tung och svår utbildning och det ska värderas. Det är bra att ha nya färska ögon och som nyexad kan du erbjuda en möjlighet till nytänkande på jobbet, säger Mardjan Dubois.
Eva Lindström fyller i med sina tips:
– Skryt! Jag har precis bytt jobb och gått från kommunal förskola till en privat och har fått upp min lön. Skryt funkade mycket bra för mig! Våga säga vad du kan, vad du tycker att du är bra på och visa vad du kan bidra med!
Eva tycker att vi borde bli mycket bättre på att prata med varandra om lön. Visst är det ett ämne som många tycker är lite jobbigt men öppenhet gynnar alla, tycker hon.
– Var inte så rädd för att fråga dina kollegor. Tidigare jobbade jag på en arbetsplats där vi pratade jättemycket om lön med varandra och det skapade en öppen och bra stämning som ledde till många konstruktiva samtal om ansvar och arbetsfördelning.
Att jämföra kollegor emellan i samband med lönesamtalet kan dock väcka lite väl starka känslor.
En gång sa jag upp mig i protest när jag fick reda på att en kollega fick 50 kr mer i höjning. 50 kr är ju inte mycket pengar men min chef kunde inte motivera så bra och jag blev provocerad. Jag hade ju tagit mer ansvar och haft en större ledarskapsroll än min kollega. Så då sa jag upp mig.
Mardjans och Evas 6 bästa lönetips:
- Är du nyexad så kolla ditt marknadsvärde och vilken behörighet som efterfrågas och saknas just nu. Är det ont om en viss sorts lärare så höjs ditt marknadsvärde. Lön handlar också om geografisk efterfrågan. Det är stor skillnad på lön i olika delar av landet. I Stockholm är lönen högst.
- Ring till oss på facket! Är du facklig medlem så ställ dina frågor till oss! Vi har senaste statistiken och kan hjälpa dig. Och du, ring INNAN du skriver på kontraktet.
- Lägg inte första budet. Låt arbetsgivaren föreslå. Mejla tillbaks dina motbud i en förhandling. Då tar man över kontrollen! Man kan även löneförhandla via sms!
- Ha is i magen! Gå hem och fundera innan du skriver på kontraktet. Arbetsgivaren vill kanske skriva på snabbt men det är bra att ta det lugnt. Vänta och känn efter och snacka gärna med oss på facket om du har frågor. Och ta det inte personligt om det inte går som du tänkt dig i lönesamtalet.
- Det kan vara läskigt att säga hur mycket man vill ha. Öva gärna framför spegeln och säg summan du vill ha högt! Öva även på själva samtalet, öva på att berätta vad du tycker att du är bra på.