Lönekritiken på förskolan: Skillnaden är för liten

Ett porträtt av Thomas Eriksson och en genrebild av en plånbok med sedlar
Foto: Privat/AdobeStock

Thomas Eriksson, Sveriges Lärare, hoppas få resultat i årets förhandlingar med kommunen.

I Söderhamn är löneskillnaden mellan förskollärare och barnskötare minst i landet.
– Många medlemmar undrar om det verkligen var värt att utbilda sig, säger Thomas Eriksson, ordförande för Sveriges Lärare i Söderhamn.

I Söderhamn tjänar en barnskötare i genomsnitt 28 963 kronor och en förskollärare 33 688 kronor i månaden, enligt nya siffror från tidningen Kommunalarbetaren.

Efter skatt och efter CSN-avgifter är skillnaden 2 273 kronor i månaden.

– Med den löneskillnad som finns nu är det flera medlemmar som undrat om det verkligen varit värt att utbilda sig i flera år. Efter skatt och CSN är skillnaden minimal, om ens någon, säger Sveriges Lärares ordförande i Söderhamn, Thomas Eriksson.

Har ökat på riksnivå

Enligt honom ligger en stor del av ansvaret hos kommunen.

– Rektorer och huvudmannen har varit fega och inte vågat slå fast skillnaderna i arbetsuppgifter och ansvar mellan förskollärare och barnskötare.

Han menar även att barnskötarnas fackförbund Kommunal gjort ett bra jobb och att det även kan finnas en förklaring i genomsnittlig anställningstid, att barnskötarna eventuellt varit anställda längre.

– Vår analys är inte klar men barnskötarnas fackförbund Kommunal har varit framgångsrika i Söderhamn. De har fått upp lönerna medan vi haft sifferlösa avtal.

På riksnivå ser det annorlunda ut. Där har lönegapet ökat med 2 000 kronor i månaden sedan 2018 och ligger idag på omkring 8 500 kronor i månaden.

Hävstång i förhandlingar

Att barnskötarna snart hunnit ikapp förskollärarna lönemässigt i Söderhamn kommer att användas som hävstång i kommande förhandlingar.

– Med tanke på hur löneutvecklingen sett ut i resten av landet, där gapet ökat, borde vi ha bra argument vid nästa lönerevision, säger Thomas Eriksson.

Men utrymmet för att komma i kapp kollegorna i landet är begränsat.

– Kommunens ekonomi är usel på grund av minskat skatteunderlag och barnantalet sjunker. Detta gör att förskolor stänger och personal kommer att sägas upp. Men politikerna har i alla fall varit tydliga med att legitimerade förskollärare inte kommer att sägas upp, säger Thomas Eriksson.

Fler lärare i förskolan

Fördelningen mellan förskollärare och barnskötare har varierat genom åren. Efter den kommande neddragningen kommer det att vara 75 procent förskollärare och 25 procent barnskötare.

Enligt Agneta Olofsson, verksamhetschef med ansvar för förskolan i Söderhamn, beror de snarlika lönerna på att barnskötarna har varit anställda längre än förskollärarna.

– Vi har många unga nyanställda förskollärare samtidigt som många av våra barnskötare varit anställda länge. Vi har inga outbildade barnskötare i kommunen sedan senaste neddragningen och vi prioriterar legitimerade förskollärare, säger Agneta Olofsson.

– Andelen förskollärare ligger på runt 63 procent idag men kommer att öka framöver eftersom vi kommer att göra ytterligare neddragningar i personalen.

LÄS ÄVEN: 

Lärarlöner: ”Jag har läst lika länge som en jurist”