Julklapp på 10 000 kr – men inte för alla lärare i kommunen

Maria Lindgren, Sveriges Lärare, önskar likvärdiga villkor för kommunens lärare.

Samtliga lärare inom grundskolan i Norrtälje kommun får 10 000 kronor i julbonus – om de har jobbat ett år eller mer.
– Vi hoppas att det ska smitta av sig på gymnasiet, säger Sveriges Lärares Maria Lindgren.

Skolnämndens ordförande Robert Beronius (L) lovar lärare i Norrtälje kommun en julbonus på cirka 10 000 kronor, skriver Norrtelje tidning. 

– Vi är jätteglada, säger Maria Lindgren, Sveriges Lärares ordförande i kommunen.

Men det finns ett krux.

Så olika ser julklappen ut

– Det gäller bara för- och grundskollärare, gymnasiet får ingen bonus. Kommunen hänvisar till den gemensamma länsprislistan och det är klart att Sveriges Lärare Norrtälje har haft intentionen att det skulle gälla alla lärare i kommunen, säger ordföranden för Sveriges Lärare Maria Lindgren.

Bakgrunden är att kommunerna i stockholmsområdet har en gemensam elevpeng, för att underlätta hantering av gymnasieelever som flyttar mellan kommunerna. Det är en standard som sätter käppar i hjulet för en likvärdig julklapp.

– Om det finns en länsprislista borde vi ha gemensamma löner också, då borde vi ha lika mycket i lön som de har i Stockholm. Vi förstår politikerna men det är inte ett jättebra argument. Kanske borde vi lämna länsprislistan om den sätter villkoren för vår ekonomi, säger hon.

Norrtälje har tidigare gett alla lärare möjlighet till pedagogisk lunch.

– Jag tycker att det är jättebra att lärare får äta pedagogisk lunch och har tillsynsansvar. För de yngre åldrarna handlar det också om hur man beter sig vid ett matbord och att eleverna inte hetsäter utan äter i lugn och ro och pratar. Det är många föräldrar som jobbar jättemycket och en del som inte har råd att servera middag varje dag, säger hon.

Och samma villkor gäller där; Inga gymnasielärare. Samtidigt blir utfallet väldigt olika.

Tuffa villkor för arbetslunch

– Jag skulle önska att det vore likvärdigt men det kanske inte är möjligt med olika ekonomi på olika enheter, säger Maria Lindgren.

Grundkravet är i stället höjd baslön.

Norrtälje ligger lågt i jämförelse med grannkommunerna, förklarar Matia Lindgren.

– De som redan är anställda i kommunen släpar efter. En nyutexad lärare kan komma in på en lön som ligger ungefär som min när jag har jobbat trettio år, oavsett hur högt du ligger i bedömning. Man behöver höja golvet, säger Maria Lindgren.

LÄS ÄVEN: Lärarna har fått nog: STOPPA SLAKTEN PÅ SKOLAN!