Sänkt statsanslag till lärare – så påverkas du
Lärarlön
Skolverket går ut med sänkningar i anslaget till Lärarlönelyftet, och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är orolig att det leder till sänkta löner.
Göteborgs stad lovar dock att ändringen inte drabbar enskilda lärare.
LÄS ÄVEN: Lärarlöner 2022: Så mycket tjänar förskollärare där du bor
Skolverket har skickat ut information till huvudmännen om att regeringen avser sänka statsanslaget till Lärarlönelyftet med en miljard kronor under 2023, och lika mycket året därpå. Pengarna överförs i stället till likvärdighetsbidraget.
”Då kan beslutet bli förödande”
– Det är så klart förödande om lönepengar som syftar till ett mer attraktivt läraryrke och långsiktig lönehöjning dras undan, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Tillsammans med Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén kräver Johanna Jaara Åstrand nu att regeringen backar – eller gör om likvärdighetsbidraget.
Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
Detta bland annat eftersom likvärdighetsbidraget inte omfattar förskola och gymnasium, och att flera som i dag har bidrag från Lärarlönelyftet inte blir aktuella för fortsatt stöd.
Löftet till lärarna
Varken Stockholm eller Malmö har hunnit gå igenom vad förändringarna kan innebära. Men Göteborgs stad har precis haft ett möte med huvudmännen om förändringen.
– Jag tänker att lärarna har kvar sin lön, det är förvaltningen som får mindre pengar för att finansiera nya lärare. Men vi sorterar inte lönerna efter vilka som har och inte har bidraget, vår nivå på lönerna ligger kvar även om vi inte får statsbidraget, säger Kristin Perem, HR-chef på Göteborgs stad.
Enligt uppgifter från utbildningsdepartementet handlar förändringen om att minska antalet riktade bidrag, och en del av likvärdighetsbidraget kommer också att avsättas just till löner.
Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg, är ändå bekymrad.
– Frågan är om förvaltningen kommer att kunna kompensera, säger hon.
Lärarförbundet menar att det saknas ett egentligt riksdagsbeslut i frågan och att Skolverket själva gjort tolkningen om sänkning.
MER LÄSNING: