Universitetsstaden tappar lärare - på grund av lönerna
Lärarlön
Västerås är en av de åtta kommuner som har lägst lärarlöner i Sverige.
– Här drabbas lärarna av bandyeffekten. De kommer upp lite i lön i klubbans backe men glider ned lika fort igen eftersom politikerna inte satsar tillräckligt med pengar på skolan i Västerås, säger Andre Juhlin, ordförande Lärarförbundet Västerås.
När Lärarförbundet gjorde sin sista och senaste granskning av kommunerna i ”Bästa skolkommun” hamnade åtta kommuner i botten. Det var Västerås, Norrköping, Hällefors, Norsjö, Arjeplog, Eda, Hudiksvall och Söderhamn.
Både Västerås och Norrköping är universitetsstäder med lärarutbildningar. Det borde vara ett guldläge rekryteringsmässigt för Västerås kommun, men Andre Juhlin hävdar att de nyutbildade hellre tar lärarjobb i kommuner som Hallstahammar, Köping, Sala, Surahammar och Eskilstuna där löneläget är bättre.
Andre Juhlin säger att politikerna i Västerås behöver höja sina ambitioner om lärarlönerna ska lyfta från jumboplatsen bland Sveriges kommuner. Foto: Lärarförbundet
– Vi förlorar även många av våra egna lärare till kranskommunerna. De pendlar till andra kommuner under några år för att sedan komma tillbaka och höja sina löner, säger Andre Juhlin, som själv arbetar inom förskolan i Västerås vid sidan av sitt fackliga uppdrag.
Låga lönepotter kan inte förändra löneläget
Han säger att Lärarförbundet i Västerås vill att det ska löna sig att vara kvar som lärare i Västerås men då behövs det kraftfulla satsningar från politikerna. För de vanliga löneförhandlingarna ger för lite för att påverka det låga löneläget.
– Potterna handlar oftast om lönehöjningar i ett spann mellan 300-800 kronor oavsett hur bra en lärare är. Politikerna hävdar att vi har individuella löner men de flesta ligger på ungefär samma nivå. Och lärare med många år i yrket ligger strax över nyanställda, säger han.
Västerås kommun styrs av S, C, L och MP.
Enligt Andre Juhlin ligger lärare i fritidshem, förskollärare och lärare F-åk 3 grovt räknat på en medellön i månaden på 31 880-34 480 kronor i Västerås kommun. I mellan- och högstadiet är medellönen 32 000-36 810 kronor och gymnasielärarna ligger på cirka 37 000 kronor. Ingångslönerna höjdes vid årsskiftet och ligger nu på 29 000 kronor i månaden för lärare i fritidshem, förskolan och F-åk 3. I mellan och högstadiet är ingångslönen 30 000 kronor och gymnasielärarna tjänar ytterligare 1000 kronor.
Vilket syfte har lönesamtalet?
– Vi har otroligt svårt att locka till oss lärare i fritidshem. Lärarbristen här i Västerås blir inte direkt hjälpt av det låga löneläget. Vi vill ju att lärare ska vara kvar men då måste politikerna höja sina ambitioner, säger Andre Juhlin.
Andelen behöriga lärare i fritidshem ligger på cirka 30 procent.
Lärarna är irriterade över att lönesamtalen sällan leder till några större förändringar trots att lärarna har goda argument och har jobbat länge i kommunen.
– Det är klart att det väcker reaktioner när en lärare blir lovordad av sin rektor och sedan får hen ändå bara 500 kronor mer i lön. Problemet är att rektorerna sällan har något extra att fördela utöver lönepotten. En del lärare undrar varför de ska ha lönesamtal och argumentera för sin sak om det inte leder till någonting andra tycker ändå att det är bra att kunna ställa frågor, säger Andre Juhlin.
Lönestatistiken i "Bästa skolkommun"
Baserat på partsgemensam statistik och SCB.
Löneuppgifter baseras på medellöner från samverkansrådet och avser kommunal sektor, november 2020. Kriteriet baseras på fyra delkriterier, medellöner bland grundskollärare, förskollärare, fritidshem samt lärare i praktiska/estetiska ämnen.
Utöver Lärarförbundets lönestatistik innehåller kriteriet också SCB:s löneindex för varje kommun samt genomsnittlig lön för personer med minst treårig högskoleutbildning som är kommunalt anställda enligt SCB/MI:s lönestatistik 2020.
Källa: Lärarförbundet