Malin skojar om skolan: "Behöver skoja för att orka"

Bild Adobe stock.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Malin Appeltofft är komikern och läraren som är aktuell med föreställningen ”Skolan – en slagpåse för alla” tillsammans med kollegan Yvonne Skattberg. Här svarar hon på tre frågor om varför skolan hamnat i blickfånget just nu.

Vi har sett den i ”Bonusfamiljen”, ”Svenska Nyheter” och ”Vem mördade skolan”. Hur kommer det sig att skolan hamnat i fokus inom komedigenren tror ni? 

– Vi pratar ofta om lärare som en homogen grupp, men det kan inom ett och samma arbetslag rymmas en massa olikheter. I ett kollegium kan diverse konflikter uppstå, vilket kan vara befriande att skämta om. Många lärare känner en frustration över att inte kunna genomföra sitt pedagogiska uppdrag med kvalitet när klasserna är för stora, och med knappa resurser för att stötta dem som behöver mycket stöd. Då behöver man kanske få skoja om det för att orka och inte ge upp.

Hur rolig får man vara som lärare?

– Man kan vara väldigt rolig men utan att bli oseriös eller oprofessionell. Humor kan vara ett effektivt sätt att skapa relation med och få med sig såväl individ som grupp. I en trygg grupp kan det vara lättare att skoja med eleverna men det är alltid viktigt att man skrattar tillsammans och inte åt någon eller åt något som känns utpekande för en elev. Men självklart är det inte skämt som är det viktiga om man är lärare, utan undervisningen och ämnet.

Finns det några likheter mellan lärarjobb och skådespelarjobb?

– Ja, likheterna är att man som lärare och skådespelare inte kan ha en dålig dag utan det gäller att prestera på topp eftersom man står inför en klass eller publik och varje minut är värdefull. Man jobbar i skarpt läge och får direkta reaktioner på sitt arbete, säger Malin Appeltofft.