Familjen Abbas kan vara Sveriges största lärarfamilj

Fem sjundedelar av lärarna i familjen Abbas: Osama, Mona, mamma Amira, pappa Farouk och Rim Abbas.

Familjen Abbas är sannolikt Sveriges största lärarfamilj. Mamma, pappa och fem syskon har alla valt yrket.
– Vi har skojat om att starta en egen skola, säger Rim Abbas.

För Rim Abbas var det aldrig någon tvekan. Det var självklart att hon skulle bli lärare.

– När vi var små och var ute med våra föräldrar i Höganäs kom det ofta fram gamla elever till mamma och pappa och tackade och berättade minnen. Det var fantastiskt att se hur uppskattade de var och sannolikt en stor anledning till att så många av oss barn valt att bli lärare. Mamma blir fortfarande bjuden på sina gamla elevers bröllop, det är otroligt.

Rim var inte den enda av syskonen Abbas att inspireras av föräldrarnas karriärval. Hennes yngsta syster går själv fortfarande i gymnasiet, men av resterande åtta syskon är tre färdiga lärare och två håller på att utbilda sig. Tre systrar har valt en annan yrkesbana men familjen skämtar om att åtminstone två av dem skulle platsa i skolvärlden.

– Två av dem är socionomer så när vi skojat om att starta en egen skola säger vi att de skulle kunna sköta utredningar och bedömningar.

Egna podden skapar nya samtal mellan elever 

Föräldrarna kom till Sverige från Libanon för 30 år sedan, och trots att Rim är född och uppvuxen i Sverige känner hon inte alltid att hon hör hemma här. Eller i Libanon. Och hon upplever att många av eleverna på skolan där hon arbetar känner samma sak.

Rim Abbas

När skolan inredde en ljudstudio såg Rim chansen att ge röst åt den känslan. Hon startade en egen podd: Mellan2världar. Effekten kom direkt.

– Podden har öppnat dörrar för samtal bland eleverna som inte hördes tidigare. Att prata om en podd är enklare än att prata om sig själv och sina egna känslor. Den har gett både elever och lärare ett större perspektiv, tror jag. Och det är många som känner igen sig. säger Rim Abbas.

”Vi lär så mycket av varandra”

Detsamma kan sägas om familjen Abbas. De flesta känner igen varandras utmaningar i vardagen.

– Vi pratar alltid om skolan. Det blir en sorts kollegialt lärande att umgås med familjen. Det är jätteroligt att utbyta idéer. Och mamma och pappa som varit lärare länge ger ett annat perspektiv med sin erfarenhet. Vi lär oss så mycket av varandra. Vi kommer att ses på nyårsafton och ja, vi kommer garanterat att prata en del om skolan.

Skola, skola, skola… men på ett ställe har familjen inför en skolfri zon.

– Jag jobbar tillsammans med min mamma och en syster. Vi samåker dessutom så det är samtal om skolan hela tiden, men nu har vi kommit överens om att så fort vi sätter oss i bilen så måste vi prata om något annat. Annars släpper vi aldrig jobbet, säger Rim Abbas.

Lärarfamiljen Abbas

Mamma, Amira Abbas: Modersmålslärare i arabiska och speciallärare i Helsingborg.

Pappa, Farouk Abbas: Modersmålslärare i arabiska och matematiklärare i Helsingborg.

Mona Abbas: (längst till vänster på bilden) utbildad till gymnasielärare i svenska och samhällskunskap. Jobbar som svensklärare för åk 7-9 i Helsingborg.

Rim Abbas: Utbildad till grundskollärare. Jobbar som svenska & SO-lärare i åk 6, i Helsingborg.

Osama Abbas: Utbildad till högstadielärare i idrott, matte och teknik. Arbetar som mattelärare i årskurs 7-9 i Höganäs. 

Gisela Abbas: Utbildar sig till mellanstadielärare på Malmö universitet. 

Nadja Abbas: Utbildar sig till F-3 lärare på Malmö universitet.