Nya kraven: Så vill lärarna få fler behöriga kollegor
Lärarlegitimation
Andelen behöriga lärare är ungefär densamma som när lärarlegitimationen infördes 2011.
Nu lämnar Sveriges Lärare en kravlista till regeringen – bland annat vill de se hårdare regler för huvudmän som anställer obehöriga.
Nyligen meddelade Riksrevisionen att de inleder en granskning av legitimationsreformen för lärare.
i en debattartikel i GP skriver Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog att varken ”regering, huvudmän eller riksdag gjort tillräckligt för att genomföra reformens intentioner”.
Tretton år efter att reformen röstades igenom av riksdagen är 70 procent av lärarna i grundskolan och 80 procent av lärarna i gymnasiet behöriga. Ungefär samma siffror som när reformen infördes.
– Smitvägarna för arbetsgivare att anställa obehöriga har hållits öppna och vi ser att regelverket kringgås. Det är oacceptabelt att lärare riskerar uppsägning för arbetsbrist medan obehöriga får behålla sin anställning, säger Anna Olskog, till Vi Lärare.
Kraven på regeringen
Nu har Sveriges Lärare lämnat över en kravlista till utbildningsdepartementet:
- Huvudmännen ska enligt skollagen bli skyldiga att anmäla lediga lärartjänster med en viss omfattning till Arbetsförmedlingen så att legitimerade lärare kan söka dem. Tjänsten ska vara öppen tills den är tillsatt med legitimerad lärare.
- Skollagen ska kräva att anställning i första hand erbjuds legitimerade lärare. Även tidsbegränsade anställningar bör i fortsättningen erbjudas till sökande med legitimation, om det inte finns vissa särskilda skäl.
- Arbetsrättsliga sanktioner, som skadestånd, mot arbetsgivare som avstår från att utlysa lärartjänster eller som anställer obehöriga i strid med skollagen.
- Max sex månaders anställning för obehöriga, i stället för dagens 12.
- Behöriga lärare ska ha företräde till fortsatt anställning vid nedskärningar. Skollagen ska ändras så att det blir tydligt att legitimerade lärare inte kan omplaceras i annat arbete eller sägas upp på grund av arbetsbrist så länge huvudmannen har obehöriga anställda på sådana tjänster.
- Skrota undantagen på legitimationskrav för Waldorf-lärare och lärare som undervisar på engelska i andra ämnen än språkämnen samt för modersmåls- och yrkeslärare.
- Hårdare inspektioner. Skolinspektionen ska kontinuerligt granska att reglerna uppfylls, även efter tips från enskilda lärare eller allmänhet.
– Insikten om att välutbildade lärare är nyckeln till goda kunskapsresultat är för viktig för att slarvas bort. Lärarnas kompetens är helt ovärderlig! Det gäller för såväl skolans kvalitet som läraryrkets attraktivitet, säger Anna Olskog.
Riksrevisionen granskar lärarnas legitimation
Nya siffror: Var tredje lärare saknar behörighet
Larmet: Fyra av tio anställda i förskolan saknar rätt utbildning