Fackets arbete gav lärarna miljonsatsning
Andreas Bertils, Sveriges Lärares ordförande i Norsjö, är glad över resultaten av kommunens miljonsatsning på lärare.
Lärarbrist
Miljonsatsningar på lärare har ökat behörigheten i västerbottniska Norsjö – en fråga facket länge kämpat för.
– Vi kan inte konkurrera med lön så vi tittade på vad vi kunde erbjuda folk i stället, säger Andreas Bertils, Sveriges Lärare.
LÄS ÄVEN:
Här äts lärarna upp av industrin
Lärarnas löner under snittet: ”Har inte satsat”
Under fem års tid har kommunen satsat på bidrag till lärare som flyttar till Norsjö, bonus till den som skaffar lärarlegitimation och möjlighet att studera på arbetstid, vilket SVT Västerbotten rapporterar.
Sedan satsningens början har behörigheten ökat både inom förskolan och skolan. Norsjö ligger nu på 56 procent behöriga förskollärare (mot rikssnittets 40) och 70 procent behöriga lärare (i riket kring 80).
Lärarna: ”Haft extremt svårt”
– Den samlade bilden är väldigt positiv. Vi har haft extremt svårt att rekrytera, vi lockar inte hit lärare utifrån. När jag började jobba för 16 år sedan hade vi två bilar för samåkning från Skellefteå. Då var det svårt att få jobb där. Det finns inte längre, alla lärare sugs upp i arbetsmarknaden, säger Andreas Bertils, gymnasielärare och ordförande för Sveriges Lärare.
Flyttbidraget har inte lockat lika mycket som de andra bonusarna, men att vidareutbilda sig på arbetstid har fungerat.
– Det var förskollärare och andra inom skolan, säger han.
Så arbetade Sveriges Lärare
Facket har drivit frågan om behörighet länge.
– Vi visar statistik, visar hur det ser ut, vi har försökt synas i samband med kommunfullmäktige och påverka politiker. Det är en klichégrej: men man måste ha modiga politiker som tänker långsiktigt, säger Andreas Bertils.
Enligt SVT finns en miljon kronor kvar av pengarna – och Sveriges Lärare hoppas på fortsatt engagemang från kommunen.
Hotet framöver
– Vi har begränsat ett jättebehov, vi har lyckats få fler att utbilda sig och att de vill jobba kvar. Men pensionsavgångarna är stora och vi har svårt att konkurrera med industrierna runt omkring med lön, säger han.
Det finns ett aber. Lärare som arbetat länge i kommunen fick inte del av pengarna.
– Vi har fått en peng för att kunna göra något gemensamt på arbetsplatserna, lite mer än bara en middag. Det har varit det som alla har fått del av och det är mer än vad man brukar få.
LÄS ÄVEN:
Larmet: 200 skolor kan tvingas stänga
Maria, 62, tjänar sämre än sina nyexade kollegor
Hannah, 31, höjde sin lön med 7 000 kr