Facket varnar: 20 000 lärare borta inom fem år
Sveriges Lärare varnar: om fem år kommer 20 000 lärare ha uppnått pensionsålder. Det innebär ökad arbetsbelastning på dem som är kvar och kan påverka behörigheten ytterligare.
Lärarbrist
Andelen behöriga har frusit kring 70 procent i grundskolan och 80 procent på gymnasiet.
Och inom fem år beräknas 20 000 lärare gå i pension.
– Det är ett underbetyg för makthavarna och huvudmännen. Lärarbristen drabbar både eleverna och de kollegor som undervisar idag, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand.
LÄS ÄVEN: Nya siffror: Var tredje lärare saknar behörighet
Färska siffror från Skolverket visar egentligen detta: inget har hänt.
Fortfarande saknar omkring tre av tio lärare i grundskolan behörighet, och två av tio på gymnasiet. För de enskilda huvudmännen är läget ännu värre.
Därför blir läget akut
– Det duger inte. Detta är siffror vi dragits med i jättemånga år – samtidigt som vi har haft avtal med arbetsgivare om att säkra kompetensförsörjningen och göra arbetet mer attraktivt. Vi har haft samlingar med regeringen om vikten av nya lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.
Johanna Jaara Åstrand
Sveriges Lärare samlar merparten av de behöriga lärarna från förskola upp till högskola. Enligt förbundets beräkningar kommer pensionsavgångarna innebära att 20 000 lärare lämnar yrket inom fem år.
LISTA – SÅ STOR ANDEL AV LÄRARNA ÄR BEHÖRIGA I DIN KOMMUN
– Situationen är ett arbetsgivaransvar – men inte bara. Jag hävdar att staten måste ta ansvar för lärarförsörjningen. Lärare är enskilt viktigast för att skollagens krav på elevers undervisning ska uppfyllas. Att säkra att det finns legitimerade förskollärare, lärare i fritidshem och lärare i förskoleklasser och skolor är ett nationellt intresse och ansvar, säger Johanna Jaara Åstrand.
Personalbrist ledde till skyddsstopp
I Kiruna på Nya Raketskolan gjorde facket ett skyddsstopp när lärarbristen blev för allvarlig och lärarna som var kvar drabbades av hälsoproblem.
Facket räknade med att 200 skolor riskerade att möta samma öde, eftersom lärarbristen är påtaglig.
– När det saknas kollegor blir arbetsbelastning på dem som är kvar extra hög. Vi har sett flera exempel på skolor som tvingas stänga under det senaste året för att det är hälsovådligt att ha dem öppna när det inte finns tillräckligt många lärare på plats. Lärare tvingas täcka upp för kollegor som saknas i stället för att planera och följa upp undervisningen och se till elevernas behov, säger Johanna Jaara Åstrand.
Från Sveriges Lärares sida finns en kravlista. Den innehåller likvärdig finansiering, högre löner och bättre arbetsmiljö – bland annat.
– Det är vare sig svårare eller lättare än just det. Det handlar om likvärdig finansiering bättre arbetsmiljö och högre löner för att få fler lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.
LÄS ÄVEN:
Här äts lärarna upp av industrin