Frustrerade lärarna ville skrika – startade punkband

Foto: Åtgärdsprogrammet

Gustaf Gimstedt är en av de fem lärarna som ventilerar sin frustration över krav och resurser som inte går ihop genom bandet Åtgärdsprogrammet.

Frustration över kraven på verkningslöst dokumentationsarbete fick fem lärare i Göteborg att vilja skrika rakt ut. Och då gjorde de just det. Nu gör punkbandet Åtgärdsprogrammet succé.

Med låttitlar som ”Ung, curlad och kränkt”, ”Besök hos SYV” och ”Fridolin fandango” har punkbandet Åtgärdsprogrammet flyttat ut lärarrumsdiskussionerna till konsertlokalerna.

– Jag satt och svor och fyllde i mitt femte dokument för dagen om åtgärder för att stötta elever. Hade det varit på riktigt, att åtgärder sattes in så eleverna fick den hjälp de behövde och hade rätt till hade det inte varit något att klaga på men så var det inte. Det var pappersprodukter för att huvudmannen skulle ha ryggen fri. Snömos. Det fanns inga resurser till eleverna, säger musikläraren och bandmedlemmen Gustaf Gimstedt.

Mitt i detta föreslog kollegan, bild och SO-läraren samt blivande rektorn Rickard Öh, att de borde starta ett punkband. Gustaf, med ett förflutet i bandet The Movements, tittade upp från blanketterna.

– Då ska det heta Åtgärdsprogrammet!

”Vi sparkar åt alla håll”

Bandet blev en ventil. De driver med allt. Rektorer, elever, vårdnadshavare…

– Vi sparkar åt alla håll men eftersom vi nu passerat 40 år allihop är vi bättre på att använda ironi än när vi var unga. Jag tycker att vi fått till tonträffen riktigt bra även om ett par gamla proggtanter blev upprörda när de missat satiren. Men vi driver aldrig elakt. Snällt, roligt och lite giftigt men aldrig anstötligt.

Därom kan det finnas delade meningar. Åtgärdsprogrammet tvekar inte inför textrader som mycket sällan dyker upp i traditionella veckobrev:

”E, D, C, B och A, plugga och knip käft
Köp dig hjälp med RUT-avdrag så slipper du få F
Varför skulle han som avgör skolans politik
ha nån form av utbildning i pedagogik?”
– Ur Björklund Boogie

”Hälsa med järnrör, hälsa med språkrör eller hälsa inte alls
Så full av det söta maskrosvin, du bjuder upp till dans
En foxtrot, en bugg i systemet, där dansar Fridolin
Han talar med Kaplan på islamisters vis, och med lärde män på latin
Åååååh, ååååh, ååååh, Fridolin!”
– Ur Fridolin Fandango

Mer än bara musik

– Vi ville inte att det skulle vara ett ”killband” så vi frågade först alla kvinnliga kollegor i arbetslaget om de ville vara med men ingen hade lust.

Så frågan gick vidare. Bildläraren Jerker ville spela bas och matte och NO-läraren Erik sjunga.

– Ingen av dem hade spelat punk tidigare så det var lite nervöst, det var nya kollegor och det hade varit svårt om de inte hade låtit bra, men… Jerker Gunnarsmo fick till ett sound som lät som Stiff Little Fingers och Erik Wennerby, som jag bara hade hört sjunga Stad i ljus, innan lät som om han ingått i Attentat. Svinbra, säger Gustaf Glimstedt.

Foto: Åtgärdsprogrammet

På konserterna har Åtgärdsprogrammet alltid med sig en gammal overheadapparat som visar låttexterna och med medvetet fula Powerpoints skapas en stämning av gammeldags lektioner. Bandet består av lärarna Gustaf Gimstedt (gitarr och sång), Erik Wennerby (sång), Jerker Gunnarsmo (bas), Rickard Öh (trummor) och skolkuratorn Judith Halling Rydell (klaviatur).

Bandet är mer än musiken. Ett kulturprojekt, snarare. På Facebook har satiren resulterat i en påhittad friskola med samma namn som bandet.

– Haha, ja, friskolan Åtgärdsprogrammet som verkar under devisen ”Ni får disciplin – Vi får stålarna”. Vi har kombinerat det sämsta från två världar Caligulas disciplin från filmen Hets och marknadsskolans girighet och håller sidan levande med diverse tokironiska inlägg och veckobrev till vårdnadshavare, säger Gustaf Gimstedt.

Vattentäta skott mellan bandet och arbetet

Även ett punkband har gränser.

– Vi jobbar alla på kommunala skolor men tar inte ställning politiskt. Skolan borde inte vara en höger-vänsterfråga eftersom det handlar om gemensamt ägd välfärd. Men vi försöker ligga lite lågt med bandet bland eleverna. Det måste finnas vattentäta skott mellan arbete och det här. Men ambitionen är att vem som helst inom skolvärlden ska kunna känna igen sig, säger Gustaf Gimstedt.