Delar propaganda – ryska lärare kan uteslutas
Kriget i ukraina
Ryska lärarfacket ESEUR har publicerat pro-rysk propaganda på sin hemsida. Nu diskuterar det internationella lärarfacket Education International (EI) en uteslutning.
– Uttalandet står i strid med vår politik, säger vice generalsekreteraren Haldis Holst.
LÄS ÄVEN: Så berättar ukrainska lärarna om kriget från sina skyddsrum
Lärarorganisationen ESEUR är medlem i internationella paraplyorganisationen Education International, där Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand sitter i styrelsen.
Ryska lärarnas stöd till Putin
Norska lärartidningen Utdanningsnytt var först med att rapportera om det ryska lärarfackens ställningstagande. De har delat en text från en facklig rysk paraplyorganisation den 24 februari. Texten stöttar Putins krig, och skriver bland annat att ”Hitlers och Zelenskyjs kommer och går, men arbetarnas mellanfolkliga solidaritet består. Fred till folken! Krig mot national-fascisterna”.
– Det som är mest upprörande är att deras centralorganisation uttalar stöd för vad Putin gör. Vi försöker ta reda på vad som ligger bakom. EI har tydliga värderingar i sina stadgar som alla medlemsorganisationer såklart behöver stå upp för. Gör man inte det så måste åtgärder vidtas, säger Johanna Jaara Åstrand, som suttit i möte med EI under fredagen.
– Det vi inte vet är hur mycket det är påtvingat dem eller om det är deras egen uppfattning. Vi vet att det inte lätt att uttrycka andra åsikter än de officiella i Ryssland, säger Haldis Holst, EI:s vice generalsekreterare till Läraren.se.
Men medan företag och idrottsevenemang bojkottar Ryssland, säger Haldis Holst att frågan om att stänga ute ryska lärarorganisationer inte är så enkel.
– Vi vill inte utsätta våra medlemsorganisationer för fara, att göra något som är farligt för dem. Men vi förväntar oss att de inte går ut i strid mot oss. Det är en svår balansgång, säger hon.
Johanna Jaara Åstrand är inne på samma spår.
– Detta är inte det ryska folkets krig, utan Putins krig. Och det är skrämmande att se den propaganda det ryska folket utsatts för, säger hon.
Så kan Ryssland uteslutas
Hur en organisation kan uteslutas är hårt reglerat.
Det innebär att en fristående expertkommitté utreder om det ryska agerandet innebär ett brott mot stadgarna, och sedan ett styrelsebeslut följt av omröstning där det krävs 2/3 majoritet. En omröstning som kan ske först i maj.
– Själv tycker jag att det är väldigt svårt. Det allra viktigaste är att vi står för vår politik och att vi inte låter våra värderingar påverkas. Men om den ryska medlemsorganisationen uppfattas som aktivt mot EI så måste vi agera, säger Haldis Holst.
Hon påpekar att Ryssland inte har representanter i den internationella styrelsen där beslutet fattas, dock i den europeiska.
Delar ut propaganda – till elever
Ryska lärare har enligt Dagens Nyheter delat ut propaganda till sina elever.
– Jag kan inte säga att vi sett bevis på det. Men vi vet att detta är ett propagandakrig och att i alla konflikter är utbildningssystemen en värdefull arena för statsmakterna att sprida propaganda, säger Haldis Holst.
Vad kan ni göra för att hjälpa de ukrainska lärarna?
– Ja vad kan vi göra? Vi kan självklart fördöma kriget, och det har vi gjort. På webben är det i princip en egen vägg om att stötta Ukraina. Vi är i kontakt med våra medlemsorganisationer så långt det är möjligt. Det blir på det mänskliga planet – vi kan inte lösa konflikter, säger Haldis Holst.
Lärarförbundet: Så bidrar svenska lärare
Lärarförbundet har som en början lagt in ytterligare 150 000 kronor till EI:s solidaritetsfond. Men arbetet handlar också om att förbereda för att ta emot ukrainska flyktingar – bland dessa lärare.
– Här i Sverige behöver vi se till att det finns kapacitet att ta emot barn och unga, vi har erfarenheter från den förra flyktingvågen från Syrien och måste såklart göra det vi kan så att barn och unga får den undervisning och trygghet de behöver. Men också se till att vi har uppdaterade validerings- och utbildningsinsatser så att de ukrainska lärarna som kommer hit så snabbt som möjligt kan få jobba som lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.
LÄS ÄVEN:
Så svarar du på krigsfrågorna - med hjälp av armén