Här får skolan mer pengar – efter lärarnas kritik
Peter Olsson, Sveriges Lärare i Göteborg, säger att det nya tillskottet från Kommunstyrelsen knappast är tillräckligt.
Kommunbudget
Utbildningsförvaltningen i Göteborg skulle spara 80 miljoner kronor under 2023 –
men efter Sveriges Lärares protester har kommunstyrelsen lättat på kraven.
– Det kommer ändå krävas stora besparingar, säger Peter Olsson, Sveriges Lärare.
LÄS ÄVEN: Oro för uppsägningar efter mångmiljonkrav
Statsbidragen har minskat efter pandemin, samtidigt som inflationen innebär kostnadsökningar. I Göteborgs stad leder det till nedskärningar på förskola, skola och gymnasium.
Den ursprungliga budgeten innebär ett sparbeting på 80 miljoner kronor för utbildningsförvaltningen, som hanterar gymnasieskolan.
Men efter Sveriges Lärares protester och ökade statsbidrag görs lättnader och kommunen skjuter till 60 miljoner kronor till förskolan och 34 miljoner kronor till gymnasiet, enligt GP.
Detta är nya sparkraven
För gymnasieskolan och utbildningsförvaltningen innebär det ändå ett sparbeting på 46 miljoner – en summa som Peter Olsson, vice ordförande för Sveriges Lärare i Göteborg, hoppas ska revideras ytterligare efter kommande nämndmöte.
– Politikerna har inte insett hur det kommer att slå, de har bara sett en siffra. Det ligger flera miljoner kronor i sparpaket på varje skola. Fem miljoner är åtta lärare, om vi ska spara under ett halvår är det 16 lärare – det är uppenbart alldeles för lite pengar, säger han.
Ett tillskott på 34 miljoner kronor innebär dessutom att hälften av pengarna tillfaller förvaltningen, resten går till fristående huvudmän som inte har samma sparkrav.
– Politikerna måste begära utökat nämndebidrag, säger Peter Olsson.
Dra ner på personal – ”ett hån”
Det politiska förslaget att dra ner på administrationen kallar han ett hån.
– Som om att det satt en massa administrativ personal och åt smörgåstårta hela dagarna? De är alldeles för få som det är. Det administrativa oket ligger tungt på skolan och det är enkelt att räkna ut vilka som kommer att få bära det. Det blir lärare och rektorer, säger Peter Olsson.
Milyon Tekle-Haile är ordförande för utbildningsnämnden.
– Vi tar vårt ansvar och vänder varje krona i hela kommunen för att så långt som möjligt skydda välfärden i krisen men det saknas alltså flera miljarder i kommunsektorn som helhet och utan mer pengar från staten kommer det inte att gå. Här är Sverigedemokraterna och regeringen svaret skyldiga, säger hon till Vi Lärare.