Gymnasieläraren som har Sveriges bästa minne
Intervju Han är nykorad svensk mästare i minne och hans kurs i minnesteknik tillhör de populäraste på skolan. För Läraren berättar Martin Nilsson om guldreceptet, hur han använder minnestekniker i klassrummet, och om repetition verkligen är kunskapens moder.
Martin Nilsson slog fyra personliga rekord på vägen till SM-guldet i minne. Kort inför tävlingen hade han dessutom gjort om sin teknik (ungefär som att byta golfsving).
Som exempel lyfter han också fram en studie från England där man jämfört generationen som fick memorera en massa dikter i skolan med elever som får läsa poesi, utan att tvinga de att kunna det utantill längre.
– Det visar sig att betydelsen, känsloupplevelsen av poesin, om du har den själv med dig eller om du läser den, är två helt olika saker. Man nästan berövar människor på upplevelsen om man inte tvingar sig att lära sig den.
”Det jag brinner för är att visa hur användbart det här kan vara, inte tävlandet i sig”
Tidigare i höst slog han dessutom världsrekord i Pi Matrix, det som kallas för minnestävlingarnas Mount Everest. På 14 minuter och 33 sekunder klarade han att redovisa slumpmässigt valda siffergrupper ur de 10 000 första decimalerna i talet Pi. Grunden till det nya imponerande världsrekordet la han under sommarens semester där han slog två flugor i en smäll genom att göra semestern till ett minnespalats.
– Det blev nästan som små vykort för mig själv. Jag har mycket tydligare minnen från den här sommaren än vad de brukar vara.
Glömmer du någonsin sånt som vi vanliga människor glömmer? Som; ”Låste jag bilen?” ”Fan, stängde jag av spisen?”
– Haha, hela tiden. Det är mänskligt och oundvikligt. Det är inte en talang som sagt, utan en förmåga jag kan slå på och aktivera. Vill jag vid ett specifikt ställe verkligen komma ihåg om jag har gjort de här sakerna då har jag inga problem att komma ihåg det, men jag måste aktivera det.
Så det har hänt att du kommit hem från affären och fått skäll för att du glömt något på handlingslistan?
– Ja, och varit tillbaka tre gånger innan man är färdig.
Med ett världsrekord och SM-guld känner minnesmästaren nu att han tävlat färdigt för ett tag.
– Nu blir det fullt fokus på forskningen och att sprida de här teknikerna på skolor och runt om i landet. Det jag brinner för är att visa hur användbart det här kan vara, inte tävlandet i sig.