Så mycket har lärarnas snittlöner ökat

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Genomsnittet för lärarlönerna har ökat. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Enligt Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, är snittökningen ett resultat av Lärarlönelyftet.

– Löneutvecklingen för Sveriges lärare har släpat efter alldeles för länge. Nu ser vi att de tre miljarder kronor vi har satsat årligen har gett effekt. 65 000 lärare har fått i snitt 2 600 kronor mer i månaden. Det är behövligt, säger hon till Ekot.

Speciallärare och specialpedagoger har i genomsnitt fått 3 100 kronor mer i månaden under perioden 2014–2016. Gymnasielärarnas löner har i snitt ökat med 2 600 kronor.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén har sett hur löneutvecklingen går uppåt i tidigare mätningar. Trots detta anser hon att lärarlönerna fortfarande är för låga.

– Det här har vi sett i våra siffror också när vi tittar. Lönerna har under de senaste åren börjat stiga på ett sätt som vi kanske inte har sett på ett bra tag tidigare. Men det är snittsiffror som mäts hela tiden. Även om det generellt sett har gått upp, så ökar det mer på vissa ställen än på andra. Både när vi tittar på kommuner och privata aktörer.

Vad behövs förbättras anser du?

– Det som vi behöver är ett mycket tydligare lönesystem där man faktiskt vet på vilka premisser man får en högre lön eller inte. Och att man också har större möjlighet att själv påverka. Det får inte vara det här godtycket som det blir, säger Åsa Fahlén och tillägger:

– Skjut till pengar så att de här som faktiskt är legitimerade, som gör ett gott arbete, får pengar.

Så här ser den genomsnittliga månadslönen ut enligt lönestatistiken från SCB:

Här kan du läsa mer om statistiken på SCB:s webbplats.