Oroliga lärare får inte jobba hemifrån

Corona
Sedan coronapandemin bröt ut i Sverige har lärare i Nyköping upplevt en ovilja från skolledningar att ta ansvar och många har nu vänt sig till sina fackliga ombud för stöttning.
– Vi finner det märkligt att skolan inte bemöter den oro som finns trots att pandemin fortfarande pågår och det pratas om en andra våg, säger Caroline Öhman, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Nyköping.
Flera lärare har vittnat om att de i stor utsträckning nekas till att jobba hemifrån, och att skolledningen kallar dem till fysiska arbetsplatsträffar istället för digitala möten. Fackförbundet har dessutom fått in uppgifter om att en orsak till att det fortfarande hålls träffar på arbetsplatserna är att vissa rektorer inte gillar att hålla i möten digitalt.

| Foto: Privat
Jämfört med förra hösten upplever hon att lärarnas oro "har blivit betydligt större”. Den senaste tiden har allt fler kontaktat facket och larmat om hur stora klasser i små klassrum och långa köer till matsal och toaletter gör det svårt att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och hålla avstånd.
– Jag tror att vi är inne i ett kritiskt läge om jag ska vara ärlig. Det här kan få långtgående effekter. På många håll ser vi att skolledningar lägger på lärarna att lösa personalfrånvaron vilket leder till stor stress och kan orsaka motsättningar inom arbetslaget, säger Caroline Öhman.
Hon fortsätter.
– Även om smittspridningen inte är stor inom barngrupper så har lärare fortfarande kollegor som de ska hålla avstånd till. Samtidigt delar många arbetsbord och har trångt i arbetsrum och personalrum.
Sedan i våras har LR försökt att lyfta problemen lokalt, men någon risk- och konsekvensanalys har ännu inte genomförts. Enligt Sörmlands Nyheter, som var först med att rapportera om händelsen, har förbundet nu begärt att den centrala skyddskommittén tar upp frågor runt hur arbetet ska organiseras på skolorna.
– Jag hoppas att vi, fackförbund och Nyköpings kommun, i skyddskommittén kan skapa en dialog och komma fram till gemensamma riktlinjer som ger goda effekter ute på skolorna och att detta i sin tur ska bidra till minskad smittspridning, lugn i arbetsgrupperna och en bättre arbetsmiljö för lärarna, säger Caroline Öhman till Skolvärlden.
Om åtgärder uteblir varnar hon för att det riskerar att drabba både lärare och elever.
– LR har under väldigt många år rapporterat och vittnat om en trött lärarkår som är väldigt pressad. Man har mycket att göra på liten tid, vilket får konsekvenser för undervisningen. Jag vet att lärare sätter sina elever i främsta rummet och därmed riskerar att i princip aldrig slutar jobba. Det inte är bra för någon.