MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Som utbildningsminister är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin den partiledare som främst förknippas med skolan, möjligen bredvid Liberalernas Jan Björklund. Men till skillnad från Jan Björklund verkar Gustav Fridolin inte ha lyckats förankra partiets skolpolitik hos den egna väljarbasen.

Enligt en väljarundersökning av Lärarnas Riksförbund (LR) tycker bara 36 procent av partiets väljare att de har den bästa skolpolitiken. 41 procent av de tillfrågade kan tänka sig att rösta på ett annat parti om det har en bättre politik för skolan.

– Det svaga stödet kan bero på att väljarna vill ha statlig skola. En fråga som partiet inte driver. Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger Åsa Fahlén, ordförande för LR.

61 procent av partiets väljare svarar att de vill att skolan förstatligas. När Skolvärlden intervjuar Gustav Fridolin säger han att han vill se staten ta ett större ansvar, men inte gå hela vägen till ett förstatligande.

– Staten ska vara ansvarig för finansieringen, jämlikheten och professionsutvecklingen. Det betyder inte att staten ska sitta och bestämma var varje skola ska ligga eller ha anställningsansvaret för varje rektor och lärare, säger han.

MP:s väljare är bland de mest skeptiska till vinster i friskolor. 81 procent av partiets tillfrågade väljare säger att de är negativa till vinster, en siffra som bara överträffas av Vänsterpartiets väljare.

Se hela intervjun med Gustav Fridolin här:

Rapporten i korthet

Alla väljare

  • 68 procent anser att staten bör ha huvudansvaret för skolan.
  • 59 procent anser inte att skolan är likvärdig.
  • 47 procent vill stoppa vinster i friskolor.
  • 43 procent anser att det fria skolvalet är positivt eller mycket positivt.

Lär rapporten här.