LR: Även mellanstadiet ska kunna övergå till distans
Corona
De senaste 14 dagarna uppgår siffran till 515 smittade per 100 000 invånare i landet. Värst är läget i region Gävleborg med 884 smittade per 100 000.
Smittan växer i alla åldersgrupper mellan 10 och 69 år enligt Gävleborgs landshövding Per Bill. Han säger till TV4 Nyheterna att uppgifter om att barn och ungdomar inte smittar särskilt mycket är felaktig.
Med anledning av det bekymmersamma läget krävde i går Lärarnas Riksförbund att även mellanstadieskolor ska kunna stänga.
– Är det så att det finns en ökad smittspridning i åldrarna 10-12 år bör man fundera på om man inte även där, åtminstone delvis, ska övergå till distansundervisning, sade LR-ordföranden Åsa Fahlén till TV4.
Karin Ahlgren är LR-ordförande i Gävle. Hon konstaterar att smittotalen är väldigt höga och att man har haft bekräftade fall på många F-6-skolor i kommunen de senaste veckorna.
– Tidigare har det framförts att yngre barn inte driver smitta. Men man måste börja fundera på om inte den brittiska varianten trots allt sprider sig väldigt snabbt även bland yngre. Jag höjde på ögonbrynen av det landshövdingen uppgav eftersom det är första gången som myndigheterna här har uttryckt att det är så.
| Foto: Privat
– Däremot är det komplicerat, av flera skäl. Elever på mellanstadiet har inga egna datorer och inte heller surfplattor. Många har det naturligtvis privat men vad gör vi med de barn som inte har det? Just detta har varit ett av arbetsgivarens motiv till att inte tillåta distansundervisning på mellanstadieskolor.
Hon ser också frågan som problematisk gällande de yngsta eleverna.
– Kan alla elever i årskurs 4 vara ensamma hemma? En del har föräldrar som verkligen måste vara på jobbet, exempelvis vårdanställda. Jag kan inte avgöra vad alla föräldrar tycker om att låta barnen vara ensamma hemma men kanske kan ha distansundervisning för årskurs 6 för att ge möjlighet till social distansering för de elever som är kvar och har närundervisning.
Om smittspridningen skulle bli väldigt stor menar Karin Ahlgren att man måste överväga att helt stänga skolor för yngre elever.
– Men då har vi problemet med att alla har garanterad undervisningstid. När ska de i så fall få igen den? Många journalister är på oss och frågar ”varför kräver ni inte det eller det?” Men frågan är jättesvår. Undervisning på plats är bättre än på distans. Det fungerar bra en tid men i längden tappar en del elever sugen, säger Karin Ahlgren som är gymnasielärare och bedrev fjärrundervisning under större delen av vårterminen 2020.
Samtidigt, menar hon, ska det vägas mot risken att smittan fortsätter att spridas i samhället och att personal utsätts för risker i sitt arbete.
– Vi får ju inte glömma att skolan är en arbetsplats med väldigt många anställda.
Vad som hur som helst står klart är att högstadie- och gymnasieskolor i Gävle bedriver distansundervisning veckan efter sportlovet, ett beslut som tidigare fattats.
– Då trodde man att årskurs 9 skulle kunna ha närundervisning. Men på grund av läget har det beslutet ändrats så att även niorna får distansundervisning, säger Karin Ahlgren.