”Icke-svensk profil” ska få ordning på ny skola

Skola
För bara några dagar sedan invigdes Nordic International School i Norrköping. Skolan har en internationell profil som skiljer sig från de flesta andra skolor i Sverige.
Förutom att eleverna på skolan måste bära samma ljusblåa pikétröja, mörka cardigan och svarta skor ställs det höga krav på ordning och reda och nytänkande pedagogik.
– Det här med skoluniform blåses gärna upp därför att det är så ovanligt i Sverige. Egentligen handlar det mest om att vi infört skoltröjor. Vi tänker att det här ska utmärkas som en riktigt sann internationell skola – och då är klädkod betydligt vanligare, säger Christine Karmfalk, vd för Nordic International School.
Skolan har en internationell profil där hälften av undervisningen bedrivs på engelska och man har lärare från alla världsdelar. Eleverna kan ta en internationell examen som är giltig på alla skolor i världen, vilket innebär att de sedan kan läsa på gymnasienivå i vilket annat land som helst.
För att höja disciplin och skolresultaten har skolan även infört ett hussystem på skolan.
– Har man läst Harry Potter-böckerna, med huslag som Gryffindor, så förstår man vad det innebär. Vårt hussystem går ut på att eleven tillhör varsitt hus. Varje hus är åldersblandat och sedan tävlar de ihop. De får sedan olika poäng under terminens gång, och visar man gott uppförande kan man få extrapoäng, säger Christine Karmfalk.

Klädkoden på skolan.
Skolans möblemang sticker också ut. I stället för en vanlig traditionell skolinredning med nordiskt ljusa möbler har man tagit in mörkbruna bord, gråa fåtöljer och svarta stolar.
– Vi kände att vi ville göra något annorlunda. Vi vill förstärka att det inte bara är svenskt, utan få in en mer internationell känsla, säger Christine Karmfalk.
Mirza Ljuca undervisar i matematik, NO och teknik på Nordic International School i Norrköping. Han har arbetat på flera andra skolor i Sverige tidigare, och han menar att skillnaderna är väldigt stora jämfört med den nya arbetsplatsen.
– Det är det verkligen. Jag menar, här pratar alla engelska med varandra. Vi tilltalar alla på skolan med mr och mrs, eller sir. Det skapar ordning bara det, och alla visar respekt för varandra. Vi, elever och lärare, kallar aldrig varandra vid förnamn, säger Mirza Ljuca.

Skolans inredning.
Det var just de här bitarna som lockade Mirza Ljuca till att söka lärarjobbet på skolan. Han gillar att skolan har en sådan tydlig profilering på ordning och reda.
– Det lockade mig. Vem vill inte jobba på en skola med ordentlig ordning? Den här skolan sticker ut. Det blir lättare att jobba om det är ordning och reda. Det tar bara massvis med onödig tid annars. Det lockade mig direkt när jag såg annonsen, säger Mirza Ljuca.
Skolan har haft många sökande lärare.
– Till och med matte- och NO-lärare har varit enkelt att hitta, de som man nästan annars får leta med ljus och lykta efter. Så lärarna verkar tycka att det vi gör känns nytt och spännande. Sedan tror jag att många lärare tycker om idén att starta nytt och vara med och påverka från början kring rutiner och hur det ska fungera, säger Christine Karmfalk.
Mirza Ljuca tycker att fler skolor i Sverige borde ta efter Nordic International School och införa klädkod och satsa på en mer internationell touch.
– Det tycker jag verkligen. Jag står bakom det här till 100 procent, fast det har varit helt nytt för mig, och väldigt annorlunda. Det märks på eleverna och föräldrar att de också gillar det här, säger han och tillägger:
– Det är faktiskt roligare att vara lärare här. Jag kan bara fokusera på att lära, pedagogiken blir roligare. Som det känns nu, så skulle jag nog inte kunna gå tillbaka till en vanlig skola. Trots att jag är mattelärare och kan få jobb i princip var som helst.
Mer om skolan
Nordic International School ingår i koncernen Fria Läroverken, som bland annat driver sju gymnasieskolor runtom i Sverige.
Just nu finns det elever i årskurser från 4–8 i verksamheten, men målet är att utöka till årskurs nio till nästa höst. Då beräknas det gå drygt 480 elever på skolan.
Nordic International School planerar även att starta en ny grundskola i Karlstad. Grundskolan planeras att starta hösten 2018.