Gustav Fridolin blir lärare igen: ”Jag har längtat”

Gustav Fridolin återvänder till läraryrket efter åren i politiken. Foto: Fredrik Hjerling.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Jobbet som lärare i historia, religion och samhällskunskap på Stadsmissionens Folkhögskolas allmänna linje hittade han via en annons på Arbetsförmedlingens hemsida.

– Jag har fått en del konstiga erbjudanden som jag får spara till memoarerna eller ta fram på fest och skratta åt någon gång. Men det var det här jag ville och då dök det faktiskt upp en annons med just mina ämnen.

Blev de förvånade över att en före detta utbildningsminister sökte jobbet?

– Det får du fråga dem. Jag tycker att det var en väldigt seriös process där jag också var på intervju med mina blivande kollegor och de har nog prövat mig mot fler kandidater. Jag upplevde att de snarare bedömde min bakgrund som lärare och funderade på om jag kunde börja trots att jag var lite ringrostig, säger Gustav Fridolin.

När man får rätt förutsättningar är läraryrket helt fantastiskt.

Att han skulle återvända till folkhögskoleläraryrket efter åtta år som språkrör för Miljöpartiet varav fyra som utbildningsminister får säkert en del att höja på ögonbrynen. Men redan för två år sedan berättade Gustav Fridolin för Skolvärlden att han ville undervisa igen – och den tanken har funnits kvar.

– Jag har hela tiden vetat att när jag slutar med heltidspolitiken så vill jag tillbaka. Jag har längtat efter det.

Vad är det du har längtat efter?

– När man får rätt förutsättningar är läraryrket helt fantastiskt. Jag brinner också väldigt mycket för det som folkhögskolans själ – den allmänna linjen.

Gustav Fridolin som tog folkhögskollärarexamen från Linköpings Universitet 2010 har tidigare jobbat på just den allmänna linjen.

– Det är där man möter personer som av olika skäl inte har med sig gymnasiekompetensen. Jag tycker att det är väldigt lärorikt och givande att få vara med unga som har massa olika brokiga erfarenheter, men som tar en chans att få göra det man vill med sitt liv, säger Gustav Fridolin.

Valet att bli lärare kom just genom de första åren som politiskt engagerad. När Gustav Fridolin var runt i klassrum för att prata politik.

– Jag skulle egentligen berätta om Miljöpartiet men det glömde jag helt bort för det fanns en massa unga människor där med erfarenheter, idéer och tankar om saker de var förbannade på i samhället. Jag insåg att jag hade några ledtrådar om hur man faktiskt kunde använda den ilskan och de idéerna till att göra skillnad och vi möttes i det – men sedan skulle jag vidare någonstans. Jag ville prova att följa en grupp lite längre och se vad som kan hända då.

Vad tar du med dig från dina erfarenheter som utbildningsminister och dina år i politiken när du går tillbaka in i klassrummet?

– Framförallt den här övertygelsen jag bär på – att man kan förändra samhället vi lever i. Det finns många som jag har mött på folkhögskola tidigare som inte känner att de har makt över sitt eget liv och därför såklart inte känner att de har makt över samhället heller. Att då få komma och visa att det faktiskt går att göra förändringar är någonting jag hoppas ha nytta av – inte minst i samhällskunskapen.