200 rektorer: Resursbristen gör våra lärare sjuka

Nedskärningarna i skolan drabbar både lärare och elever enligt rektorerna i Skolledarupproret.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Nu gör skolledare över hela landet gemensam sak med Lärar-, Syv- och Förskoleupproret och startar Skolledarupproret. Precis som lärarna ser rektorerna att glappet mellan krav och resurser i skolan inte är rimliga.

– Vi får inte de resurser av kommunerna som krävs för att uppfylla statens krav. Budgeten blir tightare för varje år, men vi förväntas öka elevresultaten och förbättra arbetsmiljön. Den obalansen gör lärarna sjuka, och eleverna får inte får det stöd de behöver, säger Linnea Lindquist.

Hon är rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg, och har dragit igång Skolledarupproret tillsammans med Anna Pilebro Bryngelsson, rektor på Eriksbergsskolan & Silverdalsskolan i Sollentuna. Men hon är noga med att påpeka att upproret inte riktar sig mot enskilda huvudmän.

– Det är ett strukturellt problem på samhällsnivå. Staten måste ta över finansieringen av skolan. Som det fungerar nu är det inte jämlikt, och huvudmännen ger oss förutsättningar som de vet att vi inte klarar av.

Linnea Lindquist menar att skolledarna i upproret också är less på hur huvudmännen använder ett kreativt språkbruk för att slippa använda ordet ”nedskärning”. Hon tycker att de borde säga rakt ut vad det handlar om.

– Många skolledare är trötta på att man inte talar klarspråk. Man skriver ”effektiviseringar”, ”förändringsfaktorer” och så vidare, men det man faktiskt gör är att skära ner. Man måste vara ärlig med vad man ska göra. Men det allra viktigaste är att det blir en balans mellan krav och resurser, säger hon.

Samtidigt styr ju ni över verksamheten. Kan inte ni anpassa den till de resurser ni får?

– Jo det kan man göra till en viss del. Men jag har fortfarande en skollag att förhålla mig till. Vissa rektorer får ramar som gör att de inte ens har råd med undervisning i alla ämnen. Det är ett hån mot skolledarna. Vi måste få resurser som gör att vi inte bryter mot skollagen.

Upproret har växt från de två initiativtagarna till 218 stycken på bara ett fåtal dagar. Och fler kommer varje dag, enligt Linnea Lindquist.

– Vi har fått jättemycket positiv respons, och det tickar på med antalet medlemmar. Det verkar finnas ett stort behov därute bland skolledare att få diskutera och engageras sig i den här frågan. Och många lärare är också glada att vi går samman med dem.

Skolledarupproret kommer att delta i välfärdsmarschen tillsammans med bland annat Lärarupproret och Syv-upproret den 12 oktober. Och blir det fler lärarmarscher är planen att rektorerna ska gå med tillsammans med dem.

– Det är helt avgörande att vi täpper till glappet mellan krav och resurser, och vi måste gå tillsammans med lärarna för att driva igenom de nödvändiga förändringarna säger Linnea Lindquist.