Skolvärldens julklapp – kryss & knåp varje dag

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Skolvärlden tjuvstartar julen!
Vi drar nämligen i gång vår lilla gåva av digitala julpyssel och tankenötter till er läsare redan nu.
Varje dag fram till 10 januari kommer vi bjuda på bildkryss, sudoku, korsord, krisskross och sökord.

Hjärngympa, avkoppling eller förströelse – kärt barn har många namn!

Under mina år som chefredaktör för Skolvärlden har det varit ett sant nöje i mitt jobb att också ha förmånen att dra vinnarna ur högen av rätta lösningar till papperstidningens korsord.

Det är en fin kontrast till många av de nyheter vi skriver om; för ofta handlar det om nyheter som speglar er lärares tuffa vardag.

Vi har kommuner som sparar sig ur en ekonomisk kris som får lärarna att gå på knäna. Det pågående upproret i Sundsvall är bara ett exempel.

Vi har den senaste granskningen av hur föräldrar – och även en hel del skolledare – pressar lärare att ändra betygen.

Vi har ännu ett pandemiår där ni lärare fått jobba under exceptionella omständigheter med allt vad det innebär.

Listan över svarta nyheter 2021 kan göras lång. Väldigt lång.

Och självklart prioriterar vi vårt journalistiska uppdrag och gläds åt att ha fått Fackförbundspressens prestigefyllda priser för årets bästa fotografi och årets bästa avslöjande.

Men det är extra viktigt ett år som det här att också bjuda på lite förströelse under lovet. Så vill du ha hjärngympa med oss så rekommenderar jag att du klickar in dig och testar vår nya korsordssida som du hittar här:

De allra flesta momenten kommer att bytas vid midnatt varje dag.

God jul från oss på Skolvärlden!

Jonas Fond, chefredaktör på Skolvärlden

Från pyramider och lertavlor – till korsord i din dator

Det är kanske ingen slump att man då och då stöter på solguden – Ra, ni vet – bland frågorna. Det äldsta korsordet hittade nämligen arkeologer på väggen till Ramses den femtes gravkammare i Egypten; ett rektangulärt rutsystem med ordgåtor. Romarna ristade in bokstäver i små lertavlor som ser ut som korsord som hittats i utgrävningar i Storbritannien. Det var också i England som de första korsorden i pappersform kom. Allt började i barnböcker i slutet på 1800 talet, men lagom till jul – 21 december 1913 – tog vuxenvärlden över korsorden i New York World som ägdes av den legendariske tidningskungen Joseph Pulitzer. Så mannen som hedrats med att få namnge det finaste journalistpriset i USA insåg tidigt vikten med förströelse och hjärngympa i kombination med nyheter och granskningar. 1923 tog sig korsorden för vuxna till Europa. i Sverige var Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning först med att publicera en så kallad ordfläta. Året efter fick korsorden konsekvenser för det amerikanska skolsystemet när Frank Gelett Burgess och Franklin Adams gav ut en korsordsbok som blev så populär, men svårlöst, att det var kö till uppslagsverken i biblioteken och studenter som behövde böckerna bättre protesterade. Aller tog en position på den svenska korsordsmarknaden redan 1929 när förlaget började ha korsord i flera av sina veckotidningar, bland annat i Hemmets Veckotidning och Året Runt. Men naturligtvis såg Bonniers affären i korsord och såg till att bli störst i Sverige på marknaden via två renodlade korsordsförlag som startades på 50- och 60-talet. Men nu är de två jättarna uppköpta av Keesing, världens största korsordsaktör, som i Sverige skapat varumärket Tankesport. – Vi tvekade inte en sekund när Skolvärlden ville bjuda lärarna på digitala korsord och hjärngympa under jullovet. Vi vet ju att det är en grupp som redan har hög kännedom om vårt varumärke Tankesport som levererar den här tjänsten, säger Ylva Niklasson som är affärschef för Keesing i Sverige. Då kan du väl berätta något om korsord i undervisande syfte, så att vi lär oss något nytt? – Då kan jag nämna att Sverige var absolut först med att använda bilder i korsorden, men att våra europeiska korsordsvänner är nyfikna på att kopiera oss med det här och pratar om swedish puzzles. En faktauppgift som innehåller siffror, då? – New York Times har fått mycket välförtjänt beröm för att ha lyckats med den digitala prenumerationsaffären. Vad många inte vet är att 700 000 av deras digitala prenumeranter börjat abonnera tack vare de digitala korsorden som ligger bakom en betalspärr, säger Ylva Niklasson. Den här utvecklingen anade nog varken Ramses den femte eller de gamla romarna…