Micael Dahlen om svår1gh3ten m3d s1ffr0r: ”De styr våra liv”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Professor Micael Dahlen varnar i en ny bok för att vi blivit för beroende av siffror.
– Det är en sifferdemi i samhället. Skolan är inget undantag. Siffrorna styr våra liv, säger han.
Skolvärlden fick en pratstund om hur sifforna kan ställa till det.

Under pandemin har Micael Dahlen och hans professorskollega på Norges Handelshøyskole, Helge Thorbjørnsen, gjort en djupdykning i forskning om vad siffror har för inverkan på människor.

Resultatet av samarbetet är boken ”Sifferdjur – hur siffrorna styr våra liv”.

Hur ofta påverkar siffror oss?

– Så gott som alltid. Det finns ju appar där du kan mäta din sömn och få en analys i siffror av hur du sovit. Vi mäter kort sagt allt. Det är betyg på maten, på en hotellvistelse eller till och med på en dejt, och vi anpassar oss efter siffrorna. De styr vårt beteende så att vi ska få en högre rating och de ändrar våra upplevelser efter hand, säger Micael Dahlen.

I efterhand?

– Tänk dig att du äter en god middag. Allt känns fantastiskt. Det är kort sagt en bra upplevelse, ett minne för livet. Sedan kollar du vilket betyg restaurangen har på nätet och ser att det är en sjua. Du ankrar den siffran omedvetet och snart har den där jämrans sjuan dragit ner din upplevelse.

Funkar det likadant för en elev i skolan? Kan en upplevelse av ett ämne ändras i efterhand om det blir en lägre siffra än förväntat på ett prov?

– Ja, tyvärr. Sorgligt nog kan det vara så. Vi har sett att mätning kan göra att den yttre motivationen tränger undan den inre motivationen och till sist riskerar vi att direkt ogilla något vi tidigare tyckt väldigt mycket om.

Micael Dahlen

Det här är Micael Dahlen:
  • Ålder: 48 år.
  • Familj: Frun Ingela och barnen Dante och Tyra.
  • Yrke: Professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, föredragshållare och författare.
  • Aktuell: Med boken ”Sifferdjur”, skriven tillsammans med Helge Thorbjørnsen.