Läraren Ulrica prisas för sitt arbete i utsatta områden

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Ulrica Ambrosius är en av årets pristagare av Pennsvärdet.
– Det är oerhört hedrande att få pris som lärare, men jag har tyckt att det varit roligt att gå till jobbet varenda dag i 18 år. Utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör skillnad för våra elever, säger hon.

Det är dagen före tillkännagivandet av stiftelsen Berättarministeriets pristagare av Pennsvärdet, som tilldelas en låg- eller mellanstadielärare i socioekonomiskt utsatta områden som ställer extra höga krav på professionell kompetens och engagemang.

Ännu är det hemligt att Ulrica Ambrosius får priset och det är som vilken dag som helst på Oxhagsskolan i Akalla i Stockholm.

– Kanske inte riktigt vilken dag som helst för eleverna. Jag har förberett mina sjätteklassare för det muntliga nationella provet i svenska. Det har varit spänt i klassen inför provet, säger Ulrica Ambrosius.

Nervositet och självtvivel – det är sådana känslor som hon vill att eleverna ska få slippa.

Ulrica Ambrosius vardag är nämligen precis som hennes citat när hon nominerades som en av kandidaterna till Pennsvärdet:

– Viktigast är att eleverna aldrig tvivlar på att de duger eller på att de att har möjligheter att nå sina drömmar. Viljan att göra skillnad är stark. Det är mitt jobb att stärka eleverna så att det blir svårt för andra att sätta sig på dem.

– Vi har ju både nyanlända och barn som är födda här i Sverige i skolan. Så visst får man tänka till i undervisningen, eleverna ska ha den stöttning de behöver i alla ämnen. De måste förstå texter och det talade språk de möter. Det är viktigt att vi är tydliga med att vi vet att eleverna kan lyckas bara de anstränger sig, säger Ulrica Ambrosius.

Hon tystnar en liten stund och lägger till:

– Det här med olika socioekonomisk bakgrund är ju bara en utmaning att förhålla sig till. Om man inte tror att det ska gå att utvecklas i våra upptagningsområden, så ska man nog inte hålla på med det här. Då ska man nog inte jobba med barn överhuvudtaget, säger Ulrica Ambrosius.

Det här är Pennsvärdet

  • Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet.
  • Sedan 2018 delar Berättarministeriet ut Pennsvärdet – en utmärkelse som syftar till att uppmärksamma och hylla lärare i områden med högt socioekonomiskt index.
  • Genom Pennsvärdet lyfts varje år en lärare som genom sin undervisning stärker sina elevers språkutveckling, kreativitet och kritiska förmåga.
  • Mottagaren av Pennsvärdet tilldelas ett stipendium à 25 000 kronor tillsammans med silverbroschen ”Pennsvärdet” som är skapad av formgivaren Aviva Scheiman.