
Viktor Elm pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Kalmar FF. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN | Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
Lärarutbildning
Under våren genomför Malin Winberg sin sista VFU, denna gång på Glasbruksskolan på Limhamn i Malmö och blir i sommar klar med sin utbildning till F–3-lärare.
– Med tanke på lärarbristen kommer jag nog inte att ha några större problem med att hitta ett jobb. Några skolor har redan visat sitt intresse. Det gäller bara för mig att veta vad jag vill och få det att fungera tillsammans med fotbollen.
I höstas lämnade Malin Winberg den Malmöbaserade bottenklubben Limhamn Bunkeflo i damallsvenskan för spel i toppklubben Vittsjö GIK med hemmaplan utanför Hässleholm i norra Skåne.
– Just nu känns det svårt att bo och arbeta i Malmö och pendla till Vittsjö. Jag håller därför på att undersöka var jag kan tänka mig att jobba och på hur många procent. Jag tror att det kan bli väldigt tufft att arbeta heltid som lärare och spela fotboll på den nivå som jag nu gör.
Viktor Elm pluggar till gymnasielärare på Linnéuniversitetet i Kalmar. | Foto: Sofia Eckerblad
– Jag pluggar till gymnasielärare och är färdig med mitt första ämne som är engelska. Därefter har det varit svårt att komma vidare. Jag får inte till VFU:n medan jag spelar fotboll på den här nivån. Vi har två heldags- och tre halvdagsträningar i veckan. Jag har därför läst 30 poäng svenska som andraspråk på halvfart.
Viktor Elm pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Kalmar FF. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN | Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
– Jag funderar därför på att välja idrott i stället för svenska som mitt andra ämne, men har inte bestämt mig.
Är det svårt att kombinera lärarstudier med arbete som fotbollsproffs?
– Nja, jag tycker att det är mycket roligt att studera. Jag har alltid gillat skolan och att lära mig nya saker. För mig har inte studierna varit en belastning, utan i stället något inspirerande.
– Men när man även har tre barn, som jag har, kan tiden ibland bli lite väl knapp. Jag har dessutom lovat min fru att jag inte ska plugga hemma när barnen är vakna. Det har därför blivit några intensiva kvällar och halva nätter. Men så längre motivationen har varit hög har det fungerat bra. Det har varit värre när den har gått ner.
Har du kunnat hoppa över träningar på grund av tentor?
– Jag har missat en försäsongsträning på grund av att jag då hade en tenta plus en del föreläsningar. Som tur är har jag haft väldigt goda klasskamrater som har hjälpt mig, gett mig mycket information och berättat vad som gåtts igenom på de föreläsningar som jag inte kunnat delta på. Jag har också haft bra mejlkontakt med och hjälp av lärarna.
Viktor Elm tror att lärarstudierna har gjort honom till en bättre fotbollsspelare.
– Det kan lätt bli så att nästan hela ens värld kretsar kring fotbollen, att när man kommer hem från en match kan man inte sluta att funderar över allt som kunde ha gjorts bättre. Nu kommer man snabbt in i andra tankebanor.
– Jag tror överhuvudtaget att det är bra att umgås med personer som inte har med fotboll att göra. Det blir inte samma stress då om inte resultaten går ens väg eller om man inte gör en bra prestation.
Malin Winberg under sin VFU på på Glasbruksskolan i Malmö. Malin är i sommar klar med sin utbildning till F–3-lärare. | Foto: Andreas Hillergren
– Jag hade ett år i Östersund då jag inte gjorde någonting annat än att spela fotboll. Det var inte gynnsamt för mig. Jag behöver tänka på annat. Självklart är jag fokuserad när det är träning och match. Men sedan släpper jag fotbollen och tänker på annat.
– Studierna har dessutom gjort att jag har fått en utbildning och ett yrke att luta mig tillbaka mot när jag är klar med fotbollen, vilket är både skönt och viktigt.
Viktor Elm tror att han som lärare kommer att ha nytta av att ha idrottat på elitnivå och dessutom ofta varit lagkapten.
– I fotbollsvärlden måste man prestera. Det tankesättet tycker jag att skolan har tappat lite. Det är lite för mycket som i dag är på elevernas villkor, säger han.
– Som lärare kommer jag ha nytta av att kunna få folk att prestera och ser verkligen fram emot att få arbeta som lärare, att få jobba med yngre människor, inspirera och motivera dem att göra något vettigt. Som lagkapten i ett väldigt ungt lag leder jag dessutom redan ungdomar.
Malin Winberg pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Vittsjö. Foto: Petter Arvidson/BILDBYRÅN | Foto: Petter Arvidson/BILDBYRÅN
– Även om jag i princip gör något varje dag som har med idrotten att göra, har det för min del inte varit något ekonomiskt alternativ att bara spela fotboll. Att samtidigt studera har fungerat mycket bra. Som student är man exempelvis inte lika hårt schemalagd som om man arbetar heltid, säger Malin Winberg.
Har det inte varit svårt att hinna med?
– Jag tycker att det har gått förvånansvärt bra. Föreläsningarna är i allmänhet på dagtid. Jag har hela tiden haft en öppen kommunikation med mina klasskamrater om min situation. Vid exempelvis grupparbeten har jag i allmänhet bara kunnat vara med fram till en viss tidpunkt på dagen.
– Tidigare behövde jag dessutom inte pendla så långt. De första åren av min lärarutbildning gjorde jag vid Uppsala universitet och då spelade jag i Sirius. Det är nu när jag spelar i Vittsjö samtidigt som jag bor och studerar i Malmö som det har blivit längre pendling, cirka tolv mil enkel resa.
Hur har det fungerat under VFU:erna?
– Det har gått bra. Mina praktikperioder har framför allt infallit utanför matchsäsongerna.
Efter studenten arbetade Malin Winberg under några år som barnskötare på en förskola i Uppsala.
– Jag tycker om att arbeta med barn, det känns som något naturligt för mig. Jag passar helt enkelt till det. I F–3-klasser arbetar man med lärandet på ett lekfullt sätt, samtidigt som det är skola med vissa mål som ska uppfylls. Det lockar mig , säger Malin Winberg.
– Speciellt brinner jag för de barn som har det lite tuffare i skolan. Mitt mål är därför att i framtiden studera vidare till specialpedagog.
Eftersom hon har pluggat både i Uppsala och Malmö har Malin Winberg haft sina VFU-perioder på olika skolor med olika förutsättningar.
– Det har varit mycket nyttigt. Under praktikperioderna har jag dessutom verkligen fått känna hur det är att arbeta som lärare.
Kommer du som lärare ha nytta av att ha varit elitfotbollsspelare?
– Det är jag övertygad om. Fotboll är en lagidrott, vilket innebär samarbete och kunna arbeta i grupp. Jag är dessutom en sådan som vill se alla och försöker se till att alla mår bra, vilket är gynnsamt både på planen och i skolvärlden.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.
Digitala nationella prov Lotta Edholm: ”Ett misslyckande för att lärare har utsatts för ett stort merarbete.”
Arbetsmiljö Anklagelserna: Härskarteknik, förminskande av personal och undanglidande av ansvar.
Digitalisering Han har tittat på föremålens påverkan på undervisningen: ”Svårt lämna skärmarna.”
Krönika ”Sluta gnäll, din surkorv. Ryck upp dig och bli en education manager!”.
Debatt ”Pengar och makt är ett nollsummespel, om en grupp får ökat inflytande sker det på bekostnad av någon annan grupp”.
Debatt ”Mina elever har fått väsentligt färre timmars undervisning i det ämne de testas i”
Lärarlön Ett par tusenlappar skiljer – barnskötare nästan ifatt förskollärare.
Arbetsbelastning Arbetsmiljöverket i nytt lärarlarm: ”Allvarligt”.
Hök25 Läget ”fortfarande låst” mellan Sveriges Lärare och SKR och Sobona.
Krönika ”Det är liksom skillnad på elevinflytande och elevdiktatur.”
Hök25 Sveriges Lärare ”Mycket kan hända innan avtalet är tecknat”.
Förskola ”Extremt upprörande”, säger Helena Lückner på Sveriges Lärare om den nya arbetsuppgiften.
Slutreplik Hanna Garberg besvarar Skolledarnas oro för regleringar av lärares arbetstid.
Anmälningar Huvudskyddsombudet själv nära bli ett ”ärende” efter språkmissen i klassrummet.