Fem lärare tipsar: Appar och sajter i undervisningen
Digitalt Det finns en hel uppsjö digitala verktyg att ta in i undervisningen. Här tipsar fem lärare appar och sajter att använda i klassrummet.
I varje tidningsnummer av Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under vinjetten ”Månadens app”.
Skolvärlden har listat de senaste tipsen: fem appar och sajter som lärarna menar gör undervisningen bättre.
Pearltrees
- Format: IOS, Android.
- Pris: Gratis- och betalversion
”Pearltrees är en app, eller chrome-tillägg som hjälper dig att samla allt bra du hittar på nätet, var som helst och när som helst, på datorn, din ipad eller mobilen.
Samla länkar, bilder, dokument, filer. Du kan gruppera alla länkar och dela det med andra via en länk via Classroom eller en blogg. Perfekt för det kollegiala samarbetet mellan lärare, eller en länksamling för eleverna”.
Här är länken till min Pearltrees för spansklärare.
EdPuzzle
- Format: IOS, Android.
- Pris: Gratis- och betalversion.
”EdPuzzle är ett lättanvänt verktyg som du kan använda för att skapa uppgifter av Youtube-videor. Välj bara vilken video du vill använda och lägg till frågor, eller sök bland redan färdiga uppgifter på webbsidan.
Du kan antingen dela videon med ett enkelt klick i Google Classroom eller låta eleverna ange en klasskod på webbsidan eller i appen. Som lärare kan du följa hela klassens arbete på ett och samma ställe.
Ett perfekt verktyg när du vill att eleverna ska öva hörförståelse i engelska eller när du vill se hur mycket eleverna förstått av en film inom SO eller NO”.
eTwinning.net
”Etwinning.net är en suverän plattform där du hittar fortbildning, inspiration, kontakter med andra lärare, projekt och skolor i Europa. Eleverna får möjlighet att vidga sina perspektiv och använda språken de studerar i verkliga situationer. Det skapar större motivation för lärande om det finns riktiga mottagare och gemensamma projekt.
För min egen språkundervisning har jag hittat flera skolor och lärare att samarbeta med på olika sätt. Eleverna får bland annat skriva texter, göra videor, presentera olika traditioner och platser på den gemensamma digital ytan. Vi förbereder också utbyten och resor genom att samarbeta och ”träffas” först via eTwinning.
Det finns färdiga förslag på projekt som det bara är att hänga på även om man är nybörjare. Man kan också hitta skolor som man kan få besöka och jobbskugga. Mer information finns på etwinning.net och utbyten.se”.
Soundtrap for Education
- Format: IOS, Android.
- Pris: Gratis (köp inuti appen).
”Jag vill tipsa om Soundtrap Education i musikundervisningen. Soundtrap är ett svenskt webbaserat inspelningsverktyg. Utseendet är snarlikt andra professionella inspelningsprogram. Du kan skriva egna låtar, men även inleda samarbeten med folk över hela världen. Det som gör detta till ett fantastiskt verktyg i undervisningen är bland annat hur enkelt det är för mig som lärare att kommunicera formativt med mina elever i deras arbete. Att skapa individanpassade uppgifter är även det bara ett par knapptryck bort”.
JigSpace
- Format: IOS.
- Pris: Gratis (köp inuti appen).
”JigSpace är en AR-app (AR betyder Augmented Reality – förstärkt verklighet). I appen finns det möjlighet att både skapa och titta på färdiga AR-konstruktioner, allt från atombomben till hur ett vanligt lås plus nyckel fungerar. Den stora fördelen med AR är att eleverna verkligen får uppleva och se hur olika konstruktioner fungerar och hur de är uppbyggda.
Det finns också stora möjligheter att bygga en egen AR-upplevelse. I appen finns det massor av material att tillgå. Jag har själv bland annat byggt periodiska systemet och hjärtat”.