Fyra tips för en bra prao
Guider & tips Restriktionerna har lättat, men att planera en fungerande prao kan ändå innebära problem. Här gäller det att vara kreativ för att inte missa värdefulla kontakter och inblick i arbetslivet.
Skolans huvudman ansvarar för att anordna prao. Om det inte skulle gå att fixa prao på en arbetsplats måste denna se till att den ersätts med ”arbetslivsorienterade aktiviteter”, enligt Skolverket. Vad kan det då vara? Här kommer fyra tips:
Testa UngDrive
Låt eleverna pröva på hur det är att vara företagare! UngDrive är en ideell organisation med stöd från Skolverket, Tillväxtverket, Almi och Vinnova som skapat en företagsform för alla under 18 år. Som lärare får du ta del av handledar- och utbildningsmaterial, eleverna får lära sig grunderna i entreprenörskap under två intensivdagar och resten av prao-tiden driver eleverna sina företag med coachning av dig som lärare.
Läs mer på: https://ungdrive.se/grundskola/PRAO/
Lär ut om vården
Västra Götalandsregionen har, i samarbete med lärare och studie- och yrkesvägledare, tagit fram tio lektioner om att arbeta inom hälso- och sjukvården.
I materialet ingår exempelvis ett digitalt yrkestest, fem lättsamma kortfilmer där niondeklassare får prova på att jobba i ett sjukhuskök och inom intensivvården. Även dietistyrket får sig en djupdykning – och sjukhusdialog på engelska får eleverna också träna sig i.
Du hittar lektionerna på: https://syvspindeln.skolverket.se/
Använd digitalt praopaket
Tusentals elever har redan nyttjat Framtidsfröns digitala prao-paket under pandemin. Framtidsfrön jobbar vanligtvis med att underlätta för skolvärlden att arbeta med entreprenörskap och i deras prao-paket får eleverna exempelvis en guidning in i arbetslivet, spana in olika yrken, företagsorientering och ”skarpa uppdrag” – där eleverna får hjälpa företag med verkliga utmaningar som de står inför. Lärare har också möjlighet att boka in workshop. Senaste paketet heter ”Hela Sverige praoar!”
Läs mer på: https://www.framtidsfron.se/digitalt-praopaket/
Ta kontakt med ett science center
19 science center som är medlemmar i SSC, Svenska Science Centers, öppnar för att hjälpa skolor med arbetsmarknadskunskap och prao utifrån olika upplägg. Det kan handla om utställningar, experiment och skolprogram där eleverna får samarbeta med lokala företag. Här kan man som lärare kontakta aktuellt science center för mer information om utbud – eller komma med en specifik förfrågan.
Spana in närmaste center här: https://fssc.se/har-ar-vi/