Efter beskedet om tioårig grundskola – ”Förskollärare behövs”

Från och med höstterminen 2028 vill regeringen och SD att förskoleklass ersätts med en ny årskurs 1.

Förskoleklass försvinner och ersätts med en ny första klass i en 10-årig grundskola 2028.
Det föreslår regeringen i sin nya budget.
– Förändringen kan innebära en positiv förstärkning av barnens tidiga läs- och skrivinlärning. Men jag vill betona att det behövs generösa övergångsregler under en lång period, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.

I samband med regeringens höstbudget presenterades en rad förslag på förändringar inom skolan.

Bland annat vill regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna att förskoleklass ersätts med en ny årskurs 1 från och med höstterminen 2028.

Diskussioner om att ersätta förskoleklass med en ordinarie grundskoleklass har pågått länge. 

2021 genomförde den dåvarande regeringen i enlighet med Januariavtalet en offentlig utredning om förändringen och så sent som i fjol avsattes 20 miljoner kronor till Skolverket för förberedande insatser inför förändringen.

Fortbildning ett måste

Insatserna går ut på att förbereda nuvarande förskollärare för att kunna undervisa även i årskurs 1 och 2.

Anna Olskog.

Fortbildningskravet har under utredningstiden lyfts av Sveriges Lärare som menar att specialistkompetens i kärnämnen som svenska och matematik måste finnas hos de lärare som undervisar i den nya årskurs 1. Samtidigt har man framhållit vikten av att ta vara på den erfarenhet och kompetens som finns hos befintlig personal.

– Förskollärare besitter sin suveräna kompetens och behövs i skolväsendet. Vi kan inte hamna i att deras kompetens och behörighet underkänns. Det får inte hända att förskollärare lämnar yrket, säger Anna Olskog till TT.

Finns fortfarande risker

Mia Kempe, grundskollärare och ledamot i Sveriges Lärare är inne på samma spår.

Mia Kempe.

– Lärare gillar fortbildning och med en ny årskurs 1 krävs det fortbildning från två håll, både dagens förskollärare och 1–6-lärararna behöver veta hur man bäst tar hand om så unga elever inom ramen för grundskolan.

Dagens förskoleklass har varit obligatorisk sedan 2018 och i sitt budgetförslag menar regeringen och Sverigedemokraterna att en tidigare skolstart skulle jämna ut kvalitetsskillnaderna som finns i dag mellan kommuner och skolor.

– Jag är tudelad. Det är positivt om det kommer att innebära att man tidigt kan fånga upp elever som behöver extra stöd är det jättebra. I dag finns ingen skyldighet att ge elever i f-klass det extra stöd som de har rätt till i när de börjar ettan. Men om det inte tillförs extra resurser är risken stor att många elever kommer hamna på efterkälken ännu tidigare än idag, säger Mia Kempe.

Ska komma igång 2028

Regeringens förhoppning är att en tidigare skolstart ska leda till att eleverna tidigt kan fokusera på läs- och skrivinlärning och på matematik.

Kommunerna kommer att få 194 miljoner kronor för att komma igång med den nya tioåriga grundskolan hösten 2028 och cirka 389 miljoner kronor från och med 2029.

Regeringens andra satsningar på skolan

Kunskapsbidraget förstärks med 700 kronor 2025. Det ska främst användas till personalförstärkningar och ska fördelas utifrån elevantal och elevernas bakgrund.

Statsbidraget för kvalitetsförhöjande åtgärder i förskolan förstärks med 900 miljoner kronor 2025 och föreslås användas för att minska barngruppernas storlek och för att rekrytera personal.

Befintliga statsbidrag för elevassistenter, speciallärare och elevhälsa ska succesivt samlas i ett nytt statsbidrag. Det sammanslagna statsbidraget förstärks med 850 miljoner kronor 2025.

Fördubblad satsning på akutskolor. 100 miljoner kronor läggs från och med 2025 på akutskolor där elever kan placeras samtidigt som långsiktiga lösningar för att hantera ordningsproblem utreds.

Statsbidraget till läroböcker förstärks med 200 miljoner kronor.

200 miljoner kronor i statsbidrag för fortbildning för fler behöriga lärare och förskollärare från och med 2026.

Källa: Regeringskansliet

LÄS MER:

Fackets krav när grundskolan kan bli tioårig

Nya beskedet: F-klasslärare ska fortbildas när grundskolan blir tioårig

Ny tioårig grundskola väcker frågor kring behörighet