Sveriges Lärare: Det här saknas i utredningen

Robin Smith, förste vice ordförande för Sveriges Lärare
Foto: Sven Jansson

”Valfrihet är värt att värna, men inte på bekostnad av kvalitet”, säger Robin Smith, vice ordförande för Sveriges Lärare.

Sveriges Lärare ser förslagen om begränsningar i friskolornas vinster som ett steg i rätt riktning.
– Men det förutsätter att alla förslagen genomförs, säger Robin Smith, vice ordförande för Sveriges Lärare.

Några av förslagen för att begränsa friskolornas möjligheter att plocka ut vinster har presenterats.

Robin Smith, vice ordförande för Sveriges Lärare, är försiktigt positiv till utredarens förslag – förutsatt att allt blir verklighet.  

– Det bra att skolor med kvalitetsbrister stoppas från att ta ut vinst. Det är bra att det kan bli tal om återkrav. Det är bra att det kan bli tal om sanktionsavgifter, säger Robin Smith.

Men han och Sveriges Lärare saknar viktiga bitar för att komma till rätta med vad han anser är ”systemfelet med marknadsskolan”.  

– Det vi saknar är tanken på en likvärdig och kvalitativ skola. Att varje barn i samtliga skolformer ska utvecklas så långt det är möjligt. Därför ska alla skattemedel som går till skolan återinvesteras i den. Det gäller såväl friskolor som kommunala skolor.

Säger något om deras drivkraft

 ”Systemfelet”, enligt Robin Smith, ligger i drivkraften bakom många av dagens friskolor.

– Friskoleorganisationer pratar gärna om valfrihet och att ett stopp för vinster och skolaktiebolag hotar den. Jag tycker att det säger något om deras drivkraft. De vinstdrivande friskolorna har lägre lärartäthet och ofta större skolor, de etableras oftare i välbärgade områden och bidrar på flera sätt till att skolan segregeras.

Utredaren Johan Stymne lämnar över sina förslag till utbildningsminister Johan Pehrson (L).

När friskolereformen genomfördes på 90-talet var ett av argumenten att öka valfriheten för vårdnadshavarna. De första friskolorna liknade mest dagens idéburna skolor.

– Valfrihet är värt att värna, men inte på bekostnad av kvalitet. Vinstutdelning innebär att elevernas utbildning måste kosta mindre än den skolpeng de för med sig. Vi anser att hela pengen ska användas för att möta behoven i skolan. Säger Robin Smith.

Att gå över ån efter vatten

Det föreslagna värdeöverföringsförbudet som är tänkt att hindra att friskolor till exempel betalar alldeles för mycket för tjänster för att på så sätt flytta skolpengen till andra verksamheter menar Robin Smith är att gå över ån efter vatten. 

 – Intressanta aspekter av utredningsförslagen är värdeöverföringsförbudet som ska hindra att vinst tas ur verksamheten på omvägar och att vinstutdelande aktörer inte ska få ta del av kvalitetshöjande statsbidrag. Ett strikt förbud mot vinstutdelning och värdeöverföringar hade dock varit bättre för skolan och enklare att hantera.

Kan inte kraven på bokföring och revisorer bli tuffa för små fristående skolor som vänder på varje krona?

– Det finns ett värde i att visa hänsyn mot små och ideellt drivna skolor, inte minst för mångfalden och valfriheten. Här behöver man gå varsamt och klokt fram.

LÄS MER:

Utredaren: Så ska friskolors vinster begränsas

Kritiken: ”Förslaget gör det svårt att driva friskolor”

Rädsla hos små friskolor: ”Inga miljoner på banken”