Lärarna efter ägarbytet av Thorengruppen: Mycket att bevisa

Stefan Falk, ordförande i Sveriges Lärare för Thorenskolorna, om nya ägarna.

Lärarna i Thorengruppens skolor har drabbats av både Skolinspektionens kritik och nedskärningar inom koncernen. Nu står de med nya ägare.
– Varför ett riskkapitalbolag köper skolverksamhet, det är inte tydligt för mig, säger Stefan Falk, ordförande i Sveriges Lärare inom Thorengruppen.

Under tisdagen fick Sveriges Lärare inom Thorengruppen en genomgång tillsammans med de nya ägarna.

Raja Thoren har sålt sina aktier och företaget har utsett en ny styrelse.

– Det återstår mycket för dem att bevisa när det gäller ansvar. Att de blir en stabil skolaktör som inte får de viter och förelägganden som Skolinspektionen är så flitiga med, säger Stefan Falk.

Styrelsens besked till Sveriges Lärare

Beskedet till fackrepresentanterna är att inget kommer att ändras här och nu.

– Jag förutsätter att det som är beslutat fortsätter att gälla. Vi har haft en väldigt omfattande förhandling under våren om neddragningar av tjänster, både att hyvla dem och varsla om uppsägning, säger han.

Att kommunerna sparar drabbar alla lärare.

– Vi är inte ensamma i Skolsverige om att säga upp personal och det är svårt att hitta tjänster att söka. Så det blir gott om tillfällen för oss att stötta och trösta medarbetare, säger Stefan Falk.

Ägarna Johan Nylen och Petter Samlin har enligt koncernens pressmeddelande ”båda mångårig erfarenhet från att investera i och utveckla verksamheter, inte minst i reglerad miljö”.

”Liten bild av förskola och ungdomsskola”

– Den direkta utbildningskopplingen är vuxenutbildning av typen arbetsmarknadskurser. Inget fel idet, men det ger väldigt liten bild av förskola och ungdomsskola, säger Stefan Falk.

Skolinspektionens granskningar, senast stängningen av naturprogrammet vid Thoren Business School i Stockholm, som saknar kemisal, har påverkat lärarkåren i stort.

– De granskar hårt och ibland uppfattas det som orättvist. Vi gör ett så gott arbete vi kan men har varken tillräcklig bemanning eller resurser, säger han.

Sveriges Lärare hade representanter i den förra styrelsen, som nu är utbytt.

– Den viktigaste frågan är vilken verksamhetsidé de nya ägarna har, och hur den ska kunna genomföras. Om de ska göra sig av med fler skolor eller hela koncept, det måste vi få reda på, säger Stefan Falk.

Sedan följer MBL-förhandlingar och riskbedömningar.

– Idag vet vi för lite för att kunna ta ställning, säger Stefan Falk.

Ett första möte mellan Sveriges Lärare inom Thorengruppen och ena ägaren Johan Nyhlén är planerat till början av juni.

LÄS ÄVEN:

Skolinspektionen om Thorengruppen: ”Ser bristmönster”

Thorengruppen i stor prövning – riskerar tillståndet