Kritiken: ”Förslaget gör det svårt att driva friskolor”

Andreas Mörck, förbundsdirektör för Almega utbildning är oroad efter utredning om villkor i friskolesektorn.

Vinstutdelande skolor ska inte få del av kvalitetshöjande statsbidrag.
De utgör tio procent av skolpengen, konstaterar Andreas Mörck, förbundsdirektör för Almega utbildning.
– Min oro är att det slår undan marginalerna, säger han.

Förslagen i nya delbetänkandet ”Skärpta villkor för friskolesektorn” ska begränsa friskolornas möjligheter att ta ut vinst.

Men Socialdemokraterna ser dem som mer eller mindre tandlösa.

– Det kommer snarare att underlätta för koncernerna att ha kvar sin ställning på skolmarknaden. Och det blir svårare för idéburna skolor som får mer administration, säger Åsa Westlund, Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson.

”Slår inte mot vinsterna”

Hon varnar också för att vinstutdelning under de första fem åren snarast gynnar de stora aktörerna.

– Inget av förslagen slår mot deras vinster, de kommer att hitta andra sätt att flytta pengar till andra delar av koncernen. Förslagen stärker snarast deras ställning, när de slipper nya konkurrenter, säger Åsa Westlund.

Hon lyfter ändå förslaget om att slopa statsbidrag för kvalitetshöjande insatser till vinstutdelande bolag som en god insats.

”Största hotet”

Samma förslag som Andreas Mörck ser som det största hotet mot hans medlemmar.

– Mest åverkan på kvaliteten har förslaget om statsbidrag, som utgör tio procent av skolpengen. Min grundoro är att det och den kommande utredningen om nationell skolpengsnorm kommer att slå undan marginalerna och göra det svårt att driva friskolor i framtiden, säger Andreas Mörck, vd för Almega utbildning.

Han är kritisk till att regeringen lagt utredningen om obligatoriskt skolval på is – och önskar i stället ett beslut om aktiebolagsskolornas vara eller icke vara.

– I stället för att lägga ohållbara förslag borde regeringen lyfta den grundläggande frågan om aktiebolag ska vara tillåtna eller inte. För egen del anser jag att aktiebolagen bidrar med innovation och utveckling, säger Andreas Mörck.

”Mäklarfix”

Miljöpartiet menar att förslagen snarast är att betrakta som ”mäklarfix”.

– Regeringen pratar om en helrenovering, men det enda jag ser är lite ”mäklarfix”. Sverige är det enda land i världen som tillåter vinstutdelning på skolans område. Marknadsskolan behöver avskaffas och pengarna ska stanna i skolan, säger Camilla Hansén, partiets skolpolitiska talesperson.

”Våffelstugan är kvar”

Centerpartiets skolpolitiska talesperson Niels Paarup Petersen menar att vinst-drivkraften är kvar, även om delbetänkandets förslag blir verklighet.

– Pengar kan inte bara gå till skolverksamhet med utredningens förslag. Någon sådan lagstiftning är sannolikt inte möjlig. Våffelstugan är kvar, oavsett vad Johan Pehrson och Lotta Edholm säger, säger han.

Utredningen kommer med sitt slutbetänkande 31 december 2025.

LÄS ÄVEN: 

Så ska friskolornas vinster begränsas

Efter utredningen: Så blir det nya betygssystemet

Mängdträning och phonics – så ändras svenskundervisningen

Förslaget: Uppgifterna som lärare ska låta bli

Regeringens utredare: Lärares tid ska regleras