Plockade ut miljoner – krävde större skolpeng
Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall.
Friskolor
Under 2022 lade styrelsen för friskolan Skvadern ut 14 miljoner kronor av skolpengen i egen ficka – för att året därpå kräva mer pengar på grund av ansträngd ekonomi.
– Etiskt och moraliskt jättetokigt, säger Margareta Lindström, ordförande för Sveriges Lärare i Sundsvall.
Skolan har under 2023 begärt mer pengar från kommunen, eftersom ekonomin uppges vara pressad.
Men under 2022 beslutade styrelsen att dela på 14 miljoner kronor som bestod av retroaktiv skolpeng. Det skriver Sundsvalls Tidning, som kom med avslöjandet.
Totalt har styrelsen delat på 24 miljoner.
– Jag och styrelsen tar på oss en skuld för det som hänt, säger Lennart Sund, tidigare vd för Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall, till tidningen.
Så skriver skolan på sin webb:
”En grundprincip för oss är att alla ägare ska vara anställda på skolan. På grund av pensionsavgångar de senaste åren har majoriteten av styrelsen, och därmed ägarna, bytts ut. Detta har medfört att större ersättningar har betalats ut för att underlätta för personal att gå in som nya ägare”.
Lärarna kräver ändring
Margareta Lindström
– Egentligen gör de inget fel, men etiskt och moraliskt är det jättetokigt. Systemet måste ändras i grunden, det här är ett exempel på det, säger Margareta Lindström.
– Jag saknar ord. Det känns ju väldigt konstigt att se det här i tidningen om att de har tagit ut miljonvinster, med tanke på det samtal vi hade för mindre än ett år sedan, säger Olle Åkerlund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall, till tidningen.
Skolan har funnits sedan 2002 och hade 570 elever under förra läsåret, enligt tidningen.
Kommunen har som politiskt mål att öka andelen elever i kommunal skola. En tredjedel går hos fristående huvudmän, en högre andel än till exempel i Stockholm.
Räknar med underskott
Under 2024 räknar man med ett underskott på 47 miljoner kronor, varav 23 miljoner går till friskolorna på grund av likvärdighetsprincipen.
Det är den som säger att fristående huvudmän har rätt till motsvarande ersättning när de kommunala går back.
– Den kommunala skolan blöder, vi får böta till friskolorna och de kan plocka ut pengar och stoppa i egen ficka. Det känns surt, men förhoppningsvis kan man använda det för att trycka på politikerna, säger Margareta Lindström.
Skolminister Lotta Edholm (L) säger till TT att hon är förhindrad att kommentera enskilda fall.
– Men däremot så kan jag ju konstatera att vi måste hitta ett system där de osunda drivkrafterna i friskolesektorn försvinner. Vinstintresset leder ju till den här typen av problem, och friskoleutredningen jobbar nu med att ta fram förslag på vinststopp, säger Lotta Edholm.
LÄS ÄVEN:
Fackliga kampen mot politikerna lönade sig: ”Ett bevis”
Lärarna demonstrerar efter alla nedskärningar: ”Blir så provocerad”
Ny seger för lärarupproret: ”Glädjande att skolministern lyssnat”