”Köpet av Academedia är ren välgörenhet”
”Äcklig militärisk tradition”, kallar Roger Akelius betygen som han vill slopa. Foto: TT, Privat
Friskolor
Miljardären Roger Akelius har med köpet av Academedia skakat om friskole-Sverige.
Beskedet att slopa vinstutdelning fick aktien att störtdyka. Samtidigt säger Akelius att han vill ha mindre klasser, fler lärare, en ny pedagogik – och skrota betygen.
I veckan kom beskedet att Roger Akelius köper Mellby Gårds andel av Sveriges största skolkoncern Academedia, 24,4 procent, till ett värde av 1,7 miljarder kronor. Miljardären blir därmed huvudägare med stort inflytande över koncernens 800 skolor.
Roger Akelius har en förmögenhet på cirka 100 miljarder, det mesta placerat i två stiftelser. Han kallar sig själv filantrop och skänker stora summor till olika välgörenhetsprojekt, inte minst inom utbildning.
Köpet av Academedia kallar han också välgörenhet.
– Jag ser det här som en ren donation, jag kommer inte att vinna en krona. Stiftelsen kommer däremot att förlora några miljarder, säger han till Aftonbladet.
– Min uppfattning är att man först ska ta hänsyn till elever och anställda, oberoende av vilken affärsverksamhet man har.
Roger Akelius har också lämnat besked i flera stora frågor:
Ingen aktieutdelning
Han säger sig vilja förändra skolan i grunden och förbättra den. Han vill därför initialt ta bort utdelningen i bolaget.
– Om skolan är skattefinansierad finns det inte utrymme att ta ut vinster, pengarna räcker inte. Det man gör där är att förbättra kvaliteten i stället.
– Däremot när det gäller skolor som drivs helt privat, då ska det vara vinstdrivande för då drivs det rent affärsmässigt.
Ny pedagogik
Roger Akelius kallar sig själv ”pedagogiknörd”. Han har en bestämd uppfattning om hur den ideala skolan ska bedrivas. Kortfattat ska lärandet inte vara krångligt, snarare lekfullt. Lite samma filosofi som han hade med skattesystemet.
”Den nya pedagogik som jag rekommenderar bygger på att använda fler sinnen. Tänk att utomhus få leka matematik hands-on genom nya verktyg och genom att springa och härma”, skriver han i ett mejl till DN.
Fler lärare och mindre klasser
Han vill se fler lärare och mindre klasser. Det är bra för lärandet, men också för att bidra till mindre mobbning, menar Akelius.
Sex elever snarare än 30. På så sätt hoppas han även få bukt med mobbningen, enligt en intervju i Dagens Industri.
“Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”, skriver han i ett mejl.
Akelius vill också att lärarnas ”tokdokumentation” bör minska.
LÄS MER: ”Uppfriskande att han talar om skolans uppdrag”
Skrota betygen
Den nya huvudägaren vill ta bort betygen från skolan.
– Det är avskyvärt, totalt översitteri. Det är en äcklig militärisk tradition, säger Roger Akelius till Aftonbladet.
Han vill i stället införa kunskapsprov.
På frågan om det inte är att mäta på ungefär samma sätt svarar han:
– Nej. Om du tar ett körkort mäter du inte resultatet med övriga deltagare. Antingen klarar du det eller inte.
På sikt hoppas Roger Akelius bidra till fler godkända elever.
– Min dröm är att kunna visa att tusentals fler elever är godkända efter nian, att tusentals fler klarar högskoleprovet, att barn till invandrare kan skriva och räkna på svenska och att mobbningen i skolor minskas radikalt, säger han till Di.
Nya privatskolor
För att tjäna pengar på köpet vill Akelius tillåta att vissa friskolor tar ut elevavgifter, och blir som rena privatskolor.
”Eftersom utbildning blir allt dyrare och kommunerna kan spara hela skolavgiften för ett antal elever, är jag övertygad att politiken kan tillåta detta. De rika får betala allt för sina barn, då kan Academedia tjäna pengar”, skriver han till Di.
Roger Akelius poängterar skillnaden mellan skattefinansierade vanliga skolor och privatskolor där föräldrarna får betala sina barns skolgång.
– Den ena vägen är ju att tillåta riktiga friskolor, alltså privata skolor. Då kan kanske 10-20 procent av Academedia ha sådana skolor. I Sverige ser jag mycket möjligheter till utveckling.
Han utvecklar sitt resonemang för Aftonbladet:
– I Sverige har vi en ingrodd idé om att ingen ska köpa sig fördelar. Den är väldigt stark, ingen ska minsann kunna köpa sig något bättre. Men jag tror att den heliga kossan, som jag tycker är lite löjlig, kommer man att släppa om fem år ungefär, därför att kommuner helt enkelt inte har råd om man inte sänker kvaliteten markant. Eller så får man tillåta att man även har privata skolor som kan ta betalt hur mycket de vill och erbjuda vilken kvalitet de vill.
Aktieraset stör inte
Efter att Roger Akelius berättat om sina tankar på slopad utdelning störtdök Academedias aktie, även om den nu har återhämtat sig något. Men det stör inte den nya huvudägaren.
– Nej, det är jag inte orolig över. Alla aktieägare får ta ett antal risker. Som en kronisk företagare tänker jag alltid vad man kan göra bättre för kunderna. Gör man det bättre för kunderna och för de anställda så kan man tjäna pengar på lång sikt.
Om Skolinspektionens ägarprövning ger tummen upp och köpet av Academedia går igenom får Roger Akelius som huvudägare ett stort inflytande över koncernen med dess 800 friskolor.
Akelius får två platser i styrelsen. Ledamöterna väljs på en extra bolagsstämma om två månader. Styrelsen består i dag av sju ordinarie ledamöter samt två arbetstagarledamöter och två arbetstagarsuppleanter.
Hur de andra ägarna ställer sig till Akelius krav och om han, med sitt ägande på nästan en fjärdedel av aktierna, får igenom dem återstår att se.
LÄS ÄVEN
51 lärare anmäler sig själva till Skolinspektionen: ”Förbannade”
Mannerheim: ”AI-studenten förstår inte vad ett lärarprov är”
Wiman: Här är ännu fler tecken på vår låga status som lärare