Granskar marknadsskolan: ”Fria skolvalet har blivit en helig ko”
Politiske redaktören Mattias Karlsson går hårt åt marknadsskolan i sin bok ”Jakten på skolan”.
Friskolor
Enda sättet att komma till rätta med skolan är att gemensamt slå fast vad vi ska ha den till.
Det anser samhällsdebattören och författaren Mattias Karlsson.
– Dagens skolsystem är i grunden dysfunktionellt, säger han.
I sin nya bok ”Jakten på skolan” går Mattias Karlsson hårt åt marknadsskolan.
– Skolan ska vara en plats där elever får växa och inte en plats där människor kan sko sig på skolpengen. Det fria skolvalet har blivit något av en helig ko som anses vara viktigare än en funktionell skola, säger Mattias Karlsson.
Mattias Karlsson är politisk redaktör på oberoende liberala tidningen Hallandsposten. Han har varit opinionsbildare i många år och bevakat kommunal och nationell skolpolitik.
Flera exempel på avarter
I boken ”Jakten på skolan” klär han av marknadsskolan in på skinnet och ger flera exempel på avarter inom friskolevärlden. JB-koncernen, till exempel, som efter sin konkurs krävde många miljoner i förlorad skolpeng.
Om religiösa friskolor som, enligt Mattias Karlsson, bara släpper in elever från den egna sfären. Om Skolinspektionens återkommande kritik mot Thorengruppen.
Mattias Karlsson kallar det för offentligt finansierad skolsegregation och enligt honom är det oförenligt med tanken på den jämlika enhetsskola som växte fram under andra hälften av 1900-talet och som drastiskt minskade klassklyftorna i samhället.
– Så är det inte längre eftersom antagningen genom det kösystem som tillämpas av friskolorna har blivit ett verktyg som förstärker segregation, social såväl som etnisk.
Sociala skillnader förstärks
Mattias Karlsson efterfrågar en politisk kraftsamling.
– Införandet av enhetsskolan och det som blev grundskolan tog lång tid och många politiska kompromisser. Men det blev en skola med hög kvalitet och hög likvärdighet. Det ger ändå hopp om att det skulle gå att genomföra avgörande reformer även av dagens skolsystem.
Varför är det viktigt?
– Detta är viktigt, för frågan om en skola för alla hänger tätt ihop med idén om ett samhälle som håller ihop. Skolans viktiga roll i samhällsbygget kan alltså inte underskattas. Mot bakgrund av hur det svenska skolsystemet inte fungerar finns det mycket kvar att önska av politisk handlingskraft för att genomföra de nödvändiga skolreformer som krävs.
Enligt Mattias Karlsson sviker dagens skola barnen vars föräldrar inte är lika informerade om hur skolval fungerar samtidigt som de som gynnas av systemet inte är särskilt intresserade av att det reformeras.
– De sociala skillnaderna i samhället förstärks och de nödvändiga reformerna står och stampar på stället i och med att det finns så oerhört starka krafter kopplade till skolans verksamhet och finansiering. Skolan handlar om mycket mer än att bara förmedla kunskap. Den ska fostra samhällsmedborgare och även ge alla elever samma förutsättningar att nå sina drömmar.
LÄS MER:
Lärarna i stor kampanj mot marknadsskolan: ”Systemfel”
Filippa Mannerheim: En välkommen bok om skolmarknaden – med glasklar slutsats